Potrivit sursei citate, propunerea a fost transmisă spre aprobare Parlamentului European şi Consiliului de Miniştri al UE. Banii ar urma să fie alocaţi din Fondul european de ajustare la globalizare (FEG).
Propunerea Comisiei vine după ce România a solicitat sprijin din partea FEG în urma concedierii a peste 1 500 de lucrători ai societăţilor Mechel Câmpia Turzii şi Mechel Reparaţii Târgovişte din regiunea Cluj.
CE precizează că aceste concedieri au fost „consecinţa creşterii concurenţei din partea unor producători de produse siderurgice din alte părţi ale lumii”.
„Măsurile cofinanţate de FEG ar ajuta 1.000 de lucrători să îşi găsească noi locuri de muncă, oferindu-le orientare în carieră şi evaluarea competenţelor, formare profesională, sprijin pentru antreprenoriat şi diverse tipuri de indemnizaţii. Una dintre măsurile emblematice va consta în acordarea de sprijin unui număr de 250 de lucrători pentru a înfiinţa o întreprindere cooperativă care va produce echipamente sportive”, informează CE.
Costul total estimat al pachetului de măsuri este de 7,14 milioane de euro, FEG urmând să pună la dispoziţie jumătate din sumă.
„În UE, fabricarea de produse siderurgice finite şi semifinite a fost grav perturbată ca urmare a intensificării concurenţei din partea unor ţări din afara UE, în special din partea Chinei. Propunerea de astăzi (miercuri - n.r.) ar contribui la pregătirea a aproximativ 1 .000 de foşti lucrători siderurgişti din regiunea Cluj, România, pentru noi oportunităţi de angajare sau pentru a-şi înfiinţa propriile întreprinderi”, a declarat László Andor, comisarul UE pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune.
Mechel Câmpia Turzii şi Mechel Reparaţii au aparţinut grupului siderurgic rus Mechel. La sfârşitul lui 2011, grupul s-a confruntat, în cadrul operaţiunilor din România, cu dificultăţi financiare ca urmare a pierderilor cauzate de preţurile nefavorabile de pe pieţele europene ale oţelului. Societatea Mechel Câmpia Turzii a instituit o serie de măsuri vizând reducerea costurilor cu personalul, dar acestea nu au dus la remedierea dificultăţilor financiare ale întreprinderii, care a decis să iniţieze concedieri colective.
Concedierile afectează, în special, oraşul Câmpia Turzii şi regiunea din jurul acestuia, situate în partea de sud-est a judeţului Cluj, în nord-vestul României, întrucât societatea Mechel Câmpia Turzii a fost cel mai mare angajator din zonă, având 1.837 de salariaţi (în iunie 2012), adică aproximativ o treime din numărul total al salariaţilor din regiune.
Fondul european de ajustare la globalizare a fost creat în 2007. Până în prezent, FEG a primit 132 de cereri, prin care s-au solicitat fonduri în valoare de aproximativ 500 de milioane de euro pentru sprijinirea a peste 106.000 de muncitori din întreaga Uniune Europeană.