Ce se întâmplă cu programul Prima Casă? Prețurile locuințelor au scăzut luna trecută

Data publicării:
prima casa piata imobiliara preturi
Foto: Guliver/GettyImages

Sunt trei luni de când creditul „Prima Casă” s-a transformat în „O familie, o casă”. Programul a adus câteva schimbări importante. Cea mai importantă: introducerea unui plafon maxim pentru venituri: 4.500 de lei pentru cei fără copii și 7.000 de lei pentru cei care au copii sau minori în întreținere.

Problema este că programul nu are norme de aplicare. Așa că nu mai merge nici Prima Casă, nici noul program.

„Astăzi se mai finanțează prin Prima Casă doar în situația în care clienții și-au făcut rezervare de fonduri în momente anterioare”, a explicat la Digi24 Dragoș Nechifor, broker de credite. „Pe la final de februarie s-au alocat cele 2 miliarde de lei, fondurile aferente programului Prima casă pentru anul acesta, urmând că în aprilie Parlamentul să aprobe legea care schimbă programul Prima casă în varianta O familie, o casă, un program aproape identic, dar cu niște condiționări suplimentare, ceea ce duce acest tip de finanțare în zona mai degrabă socială”, a arătat Dragoș Nechifor.

În opinia specialistului, modificările aduse programului „Prima casă” sunt coerente și în regulă. „E anormal că încă nu sunt aplicate”, spune el.

„Există și o subvenție pe care statul ar trebui să o plătească pentru anumite profile de clienți. Există posibilitatea că aceste norme să fie întârziate tocmai pentru că odată intrate în vigoare, statul ar trebui să subventioneze dobânda unor clienți și atunci înseamnă niște fonduri suplimentare, care sigur nu au fost alocate în bugetul de stat. Și atunci, de aici probabil complicațiile. Dar aceste complicații fac că niciunul dintre cele două variante de program să nu funcționeze”, a explicat Dragoș Nechifor.

Care e pulsul pe piața imobiliară

Se simte ceva restrângere pe piața imobiliară. Preţurile apartamentelor au scăzut luna trecută în 4 din 6 centre regionale, spre deosebire de aprilie, când tendinţa descendentă a preţurilor era simţită doar în Constanţa. Iar ieftiniri au avut loc atât pe piaţa rezidenţială nouă, cât şi pe cea veche.

În mai a avut loc, la nivel naţional, o scădere moderată de 1,4% a preţurilor apartamentelor, după un recul de 1,7% în luna aprilie.

Este o periaodă a incertitudinilor în care decizia de achiziții e amânată. Mai cântărește și faptul că programul Prima casă, de fapt cel care i-a urmat acum, nu are norme de aplicare.

Cât costă un metru pătrat util

Preţul mediu cerut pentru un metru pătrat util a ajuns la 1.348 de euro, cu aproape 20 de euro mai puțin decât la sfârșitul lunii trecute. Iar cea mai mare scădere este la apartamentele de patru camere. E o involuție, care reflectă de fapt situația pieței. Primul afectat e segmentul care presupune o investiție mai mare. Nu înseamnă neapărat că e o situație iremediabilă, ci doar intrarea într-o perioadă de tatonare.

Pasul următor va fi determinat de mersul economiei și de încrederea consumatorilor.

În Capitală, s-au ieftinit atât locuinţele din blocurile vechi, cât și cele nou-construite. Iar prețul a ajuns la 1.394 de euro pe metru pătrat util.

În Braşov, după avansul de 1,8% din aprilie, se vede o scădere uşoară în luna mai, de sub un procent.  

Și în Cluj-Napoca, pretenţiile vânzătorilor de apartamente au scăzut luna trecută. Acestea au consemnat un recul de 2,1%, după avansul de 1,5% din aprilie. Aici metrul pătrat util a ajuns la puțin peste 1.800 de euro.

În Constanţa, spre deosebire de luna aprilie, când s-au diminuat cu 1,4%, apartamentele disponibile pentru vânzare, s-au apreciat cu 0,7% în ultima lună de primăvară.  

Iaşiul este, după Constanţa, cel de-al doilea centru regional în care s-a consemnat o evoluţie pozitivă luna trecută. Aici este vorba, însă, despre un avans de doar 0,2%, după creşterea de 2,5% din aprilie. În ultima lună, locuinţele din blocurile vechi s-au scumpit marginal, în timp ce prețutile construcțiilor noi au scăzut.

În ceea ce priveşte Timişoara, după scumpirea de peste un procent din aprilie, suma medie pentru un apartament s-a redus, în mai, cu 1,9% și a ajuns la 1.300 de euro pe metru pătrat util.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Instituția Prefectului - județul Suceava
„Ne așteptăm la episoade mai severe” de iarnă. Vortexul polar și ciclonul Bert, explicate de climatologi
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...