Proiectul de lege prevede ca pe eticheta laptelui proaspăt pentru consum sau a produselor lactate să fie indicat procentul de lapte praf pe care acesta îl conţine, nerespectarea acestei obligativităţi fiind sancţionată cu amendă de la 5.000 la 10.000 de lei.
"Produsele lactate trebuie să prevadă pe etichetă, în mod obligatoriu, avertizarea cuprinsă în sintagma <<Conţine lapte praf în proporţie de _%>>", arată proiectul de lege. Nerespectarea obligativităţii de a înscrie pe eticheta laptelui proaspăt pentru consum sau a poduselor lactate a proporţiei de lapte praf conţinută constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 15.000 la 20.000 de lei.
Potrivit actului normativ, constatarea contravenţiei şi aplicarea sancţiunii se va face de către Autoritatea Naţională Sanitară Veternnară pentru Siguranţa Alimentelor.
În majoritatea cazurilor, lapte proaspăt pentru consum este un amestec cu lapte praf a cărui valoare nutriţională este "foarte scăzută", arată expunerea de motive.
Potrivit ultimelor amendamente aduse proiectului de lege, pe produs trebuie inscripţionate: denumirea produsului alimentar, lista ingredientelor folosite, cantitatea netă a produsului alimentar, data durabilităţii minimale sau data limită de consum; condiţiile speciale de păstrare şi/sau condiţiile de utilizare; ţara de origine şi locul de provenienţă a laptelui crud materie primă pentru consum; denumirea ambalatorului şi marca de identificare, numele, denumirea comercială şi adresa procesatorului din sectorul laptelui pentru consum, declaraţia nutriţională, conţinut de grăsime exprimat în procente, procesul de tratament termic utilizat, pasteurizat, sterilizat, ultrapasteurizat.
Pentru laptele şi produsele lactate care provin de la alte specii de animale decât de la vaci de lapte, se va specifică specia de la care provine. Pe etichetă mai trebuie specificate modificările de compoziţie, precum îmbogăţirea laptelui în proteine lactice, săruri minerale sau vitamine, reducerea conţinutului de lactoză prin conversia în glucoză şi galactoză.
Desigilarea cisternelor sau containerelor de lapte crud , materie primă provenită din schimb intracomunitar, se va realizează de către reprezentanţii unităţilor de procesare în conformitate cu procedurile elaborate de aceştia. Medicii veterinari oficiali de la nivelul direcţiilor sanitare veterinare și pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti vor supraveghea modul în care operatorii realizează controlul laptelui crud materie primă recepţionat şi vor recolta probe în vederea efectuării analizelor de laborator ori de câte ori există suspiciuni sau reclamaţii cu privire la neîncadrarea în parametrii de siguranţă şi calitate al laptelui crud materie primă recepţionat.
Dreptul de a înscrie pe eticheta produsului finit menţiunea „Produs natural” va reveni obligatoriu doar celor care folosesc în proporţie de 100% ca materie primă laptele natural provenit de la vaci, bivoliţe, oi şi capre, fără a avea în compoziţie înlocuitori de lapte sau lapte praf. Deasemenea, dreptul de a înscrie pe eticheta produsului finit menţiunea „Produs românesc” va reveni obligatoriu doar celor care folosesc în proporţie de 100% lapte materie primă provenit din fermele din România.
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, precum şi organizaţiile şi asociaţiile din domeniu vor iniţia şi finanţa campanii de promovare şi creştere a consumului de lapte proaspăt pentru consum şi produse lactate româneşti.
Prezenta lege va intra în vigoare în 45 de zile de la comunicarea deciziei Comisiei Europene.