Cât vor costa măștile produse în România?

Data publicării:
masca antigripal
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul economiei, Virgil Popescu, a declarat joi la Digi24 că în curând România va putea produce un milion de măști de protecție pe zi, iar prețul indicat de producători este de aproximativ 2 lei fără TVA. Pe de altă parte, ministrul a mai spus că nu crede că este cazul plafonării prețului la măști, pentru că acesta oricum a mai scăzut și va fi reglementat de piața liberă.


„Vom avea minim un milion de măşti zilnic. În două companii, asta e foarte important, e vorba doar în două companii. Mă aştept ca, în urma lansării astăzi a Registrului naţional al producătorilor de dispozitive şi echipamente medicale, să vedem exact pe toţi cei care vor să producă şi care sunt autorizaţi să producă toate aceste dispozitive medicale, să știm exact, să facem un recensământ al producţiei. Din ce am vorbit cu cei doi producători, preţul este în jur de 2 lei. De 2 lei va pleca de la ei, probabil că 2 lei fără TVA va fi şi preţ către populaţie”, a spus Virgil Popescu, la Digi 24.

Întrebat dacă ar lua în calcul o plafonare a preţului măştilor, ministrul a spus că „nu crede” și a arătat că în prezent există stocuri suficiente atât din ţară, cât şi din străinătate.

„Nu cred că vom vorbi de o plafonare. Dacă aţi observat, nu au mai fost atâtea speculaţii cum au fost la începutul acestei crize, când cererea era mai mare decât oferta. Cred că s-a ajuns, în momentul de faţă - şi cu producţia internă, şi cu importurile, şi faptul că există stocuri suficiente în ţară - la un preţ cât de cât corect al acestor măşti, chiar dacă evident, înainte de criză, prețul acestor măști era foarte jos. Motivul pentru care preţul a crescut în timpul acestei crize este preţul materialului, care încă se importă, încă avem nevoie de import la acest material, în special la materialul filtrant care se foloseşte la toate măştile”, a explicat ministrul economiei.

Virgil Popescu spune că prioritatea numărul 1 este ca până la sfârşitul lunii mai - începutul lunii iunie, să putem avea instalată în România, la o companie, un echipament care produce şi materialul filtrant, în aşa fel încât să avem integrată toată ţesătura necesară producerii acestor măşti.

El recomandă companiilor care ar vrea să producă măști să nu folosească mașinile clasice de cusut, pentru că ar fi greu de obținut o productivitate mulțumitoare, ci să achiziționeze linii automate care pot face mii de măști pe oră. Virgil Popescu spune că nevoie de măști va fi nevoie de mult timp de acum încolo și de aceea, sfatul lui către companiile care vor să se reprofileze este și să se retehnologizeze.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Iubirea dintre Donald Trump și Elon Musk s-ar sfârși cu un divorț răsunător din cauza infocatei...
Digi FM
Cu ce se ocupă, de fapt, Dragoș Moștenescu, Costel din „La bloc”, în Anglia. Emil Mitrache l-a dat de gol...
Pro FM
Jennifer Lopez, după un zbor de 11 ore. Artista, într-un trening comod și fără urmă de machiaj pe față
Film Now
Denzel Washington va juca într-unul dintre cele mai așteptate filme. Unul dintre ultimele sale roluri înainte...
Adevarul
La ce vârstă ar trebui să renunțați complet la consumul de alcool. Avertismentul unui neurolog
Newsweek
Cât va fi pensia minimă din 1 ianuarie? Ce pensionar ia o creștere record de 1.000 lei la indexare?
Digi FM
Irina Fodor are o siluetă ca trasă prin inel, dar nu face mari eforturi pentru a o păstra. Un preparat nu-i...
PAL
Liderul de cult Charles Manson a admis comiterea mai multor crime, pe lângă cele pe care le-a provocat. Cum...
Digi Animal World
Reacția unei femei când soțul ei a venit acasă cu un câine, în ciuda entuziasmului copiilor: „A spus că e...
Film Now
Al patrulea cel mai scump film realizat vreodată, lansat în vara lui 2025. Acțiune la superlativ, cascadorii...
UTV
Anca Dinicu a devenit mamica! Actrita a dezvaluit numele bebelusului