Potrivit legendei, cafeaua a fost descoperită în Etiopia, iar apoi s-a răspândit în lumea arabă. Potrivit specialiştilor, beneficiile aduse de o cană de cafea sunt foarte multe. Această băutură conţine antioxidanţi, te scapă de durerile de cap, îţi dă energie cât pentru o zi şi previne diverse boli.
Cafeaua are însă şi dezavantaje. Unul este acela că nu este gratis. Să presupunem că obişnuiţi să beţi cafea de la automat. Pentru un pahar, preţurile variază între 1 leu şi 2 lei. Să facem un calcul pentru un preţ mediu de 1,5 lei. La o cafea consumată zilnic, timp de o lună, venitul scade cu 45 de lei. Într-un an se ajunge la o cheltuială de 547 de lei. O sumă suficientă pentru a putea călători timp de 10 luni cu mijloacele de transport în comun sau pentru a vă face de două ori plinul maşinii. Dacă însă beţi două cafele pe zi şi decideţi să renunţaţi la ele, la final de an economisiți aproape 1.100 de lei, adică puţin mai mult decât un salariu minim pe economie.
Potrivit statisticilor, un român consumă anual puţin peste 2 kg de cafea, ceea ce ne plasează printre ultimele locuri din Europa.