În Câmpia Turzii, şomajul a ajuns la 7%, aproape dublu față de media județului Cluj.
„Câmpia Turzii a fost o fabrică de cărămizi care acum este închisă şi rasă de pe suprafaţa pământului. În Câmpia Turzii a fost o cooperativa, 'Prestarea', care dădea şi ea de lucru la vreo 500-600 de oameni, nu mai există. În Câmpia Turzii au existat sere, care aveau pe o suprafaţă de vreo 50 de ha de sere şi lucrau vreo 250 de salariaţi acolo”, a spus Radu Hanga, primarul municipiului Câmpia Turzii.
Unii dintre foştii angajaţi primesc indemnizaţie de şomaj, însă cei mai mulţi nu au niciun venit. Simion Călugăr este unul dintre cei aproximativ 1.500 de oameni disponibilizaţi de la combinatul Mechel. A lucrat aici timp de 42 de ani, iar în prezent trăieşte din pensia soţiei, de o mie de lei.
„A venit criza, pe urmă, taman peste noi la Câmpia Turzii a venit şi închiderea combinatului şi aici a început dezastrul. Şi oamenii nu mai au ce să mai facă”, a spus Simion Călugăr, fost angajat Mechel Câmpia Turzii.
Combinatul siderurgic a fost în ultimele decenii principalul angajator din zonă.
În urma cu mai bine de 20 de ani, zilnic intrau pe porţile combinatului 10.000 de oameni. Au urmat însă concedieri succesive, astfel că, în 2003, fabrica a rămas doar cu jumătate dintre ei. În prezent, puţin peste 200 de oameni mai lucrează aici.
Autorităţile le-au promis celor disponibilizaţi locuri de muncă într-un combinat social, finanţat cu 7 milioane de euro din bani europeni. Nu a fost stabilit însă nici terenul pe care se va construi.
„Aprobarea finală a cererii Mechel se va realiza în 11 septembrie de către noul Parlament al Comisiei Europene”, a declarat Daniel Don, director AJOFM Cluj.
La combinatul social ar urma să se fabrice echipamente sportive, iar sute de foşti angajati Mechel au fost instruiţi să producă șoșoni pentru clăpari.