Preţul mediu de raft al unui kilogram de zahăr este de 1,6 dolari, de peste patru ori mai mare decât cotaţia de la bursă de 36 de cenţi. Preţul la bursă al zahărului a scăzut constant în ultimii doi ani, iar la începutul lunii trecute a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani - minus 40% faţă de 2011.
Dar în toată această perioadă, zahărul s-a scumpit cu 25 % în România, contrar evoluţiilor de la bursă.
Faţă de alte ţări din regiune, preţurile din România sunt cele mai ridicate, spun brokerii de la XTB. În prezent, preţul mediu pe kilogram este de 1,2 dolari, în Cehia de 0,9 dolari, iar în Bulgaria de 1,4 dolari.
Cota mai mare a taxei pe valoare adăugată din România, de 24 %, explică doar parţial discrepanţele mari între preţuri. În celelalte ţări europene, alimentele de bază, precum zahărul, uleiul sau făina, sunt taxate diferenţiate, sub cota generală. Dar dacă este exclusă din preţ această taxă, zahărul din magazinele din Ungaria este mai ieftin, deşi taxa pe valoare adăugată e mai mare decât cea din România. Kilogramul de zahăr costă în Ungaria 1,4 dolari.
Productivitatea scăzută din România contribuie la scumpirea zahărului. Producţia locală medie este de 40 de tone la hectar, în vreme ce ţările vestice produc 60 de tone pe hectar. Producţia locală anuală este de circa 105.000 de tone de zahăr alb, conforme cotei alocate de Uniunea Europeană, căci în blocul comunitar producţia de materie primă pentru zahăr este limitată.
20 % din zahărul consumat în România provine din producţia agricolă locală, iar restul este acoperit de importurile din Uniunea Europeană.
Chiar şi cu aceste argumente, preţul mult mai mare nu este justificat. Toate indiciile duc către un adaos comercial mai mare.