Britanicii şi-au făcut până acum magazine pe la vecini, în Ungaria, Slovacia sau Polonia. România, ţară cu 20 de milioane de locuitori, nu poate fi ignorată de un mare comerciant. Marile lanţuri de magazine fac aici afaceri de miliarde, pe piaţă sunt deja prezente toate numele mari din acest sector, iar consumul dă semne de revenire.
Tesco este un gigant în comerţul mondial. Este prezent pe 12 pieţe, în care are 6.300 de magazine şi rulează, anual, afaceri de peste 85 de miliarde de euro.
„Sectorul de retail din România este, cel puţin la acest moment, un sector foarte dinamic. Firmele active pe această piaţa îşi extind prezenţa prin deschiderea de noi magazine în fiecare an, iar noi concurenţi (de ex. Tesco, Jeronimo, BIM), care deja activează în Europa de Est, estimează o potenţială intrare pe piaţa din România”, anunță Consiliul Concurenței.
Dintre cele trei nume enunțate, Tesco este cel mai promițător. Jeronimo este prezent în Portugalia și Polonia, iar BIM, în Turcia. Ambele companii sunt însă mult mai mici decât Tesco. Dacă vor intra pe piața din România, britanicii de la Tesco vor avea de înfruntat o concurență acerbă, pe mai multe paliere.
Pe segmentul hipermarketurilor, se vor lupta cu nemții de la Kaufland, care au deja 90 de unități peste tot în țară și care mizează pe produse la prețuri reduse. În cartiere, bine înfipte sunt două nume grele: Mega Image și Carrefour, ambele cu sute de magazine. Cel mai probabil, însă, o eventuală intrare s-ar face prin preluarea unui alt lanț de magazine.
Deși oficial niciun mare lanț de magazine nu este de vânzare, oportunități ar putea apărea dacă se oferă prețul corect. România este o piață bună pentru comerțul alimentar, sector în care acum se învârt 14 miliarde de euro.
Acasă, Tesco este prezent și cu hipermarketuri și cu supermarketuri, o formulă de extindere care este aplicată și la nivel local. Carrefour ar fi cel mai mare concurent pentru Tesco pe piața locală, pentru că grupul francez este prezent cu ambele formate de magazine.
Intrarea Tesco în România a fost până acum amânată. În urmă cu trei patru ani existau informații că britanicii purtau discuții pentru preluarea hipermarketurilor Real de la Metro. Lanțul Real a sfârșit în curtea Auchan.
Britanicii au anunţat încă din 2005 că sunt cu ochii pe piaţa locală, după ce se extinseseră în Europa Centrală, dar voiau să mai aştepte încă doi ani, până la intrarea României în Uniunea Europeană.
Planurile Tesco nu s-au mai concretizat, iar Metro şi Carrefour, ceilalţi doi giganţi de pe piaţa europeană, s-au dezvoltat agresiv.
După 2008, consumul a început să scadă, la fel şi afacerile marilor magazine, aceasta au continuat însă să se extindă. Creşterea a venit apoi din aceste noi unităţi, nu din avansul conusmului.
Situaţia pare să fie ceva mai atractivă acum. Afacerile din comerţul cu amănuntul au crescut cu 6 la sută în prima lună a anului.
Consumul da semene de revenire. Timid în 2014, dar cu perspective bune pentru anii următori. Și acesta poate fi semnul așteptat de Tesco.