Business Club: O bancă „rea” pentru Europa, neagreată de Comisia Europeană

Data publicării:
banca rata dobanzi credite
Foto: Guliver/GettyImages

Oficialii Băncii Centrale Europene doresc crearea unei „bănci rele” în zona euro, pentru a scăpa sistemul financiar de activele toxice care vor apărea din criză. Se va copia modelul folosit pe alocuri - și cu succes - după criza din 2008. Inevitabil, cu toate pachetele de ajutor, vom avea o creștere a creditelor neperformante. Iar asta riscă să blocheze capacitatea de creditare a băncilor. Ideea este privită totuși cu scepticism de către Comisia Europeană, reticentă la ideea de a renunța la normele UE privind acordarea ajutoarelor de stat pentru bănci.

Lecția învățată după criza din 2008 este că poți scăpa rapid de creditele neperformante, însă doar printr-o „bancă rea”, a declarat guvernatorul Băncii Greciei pentru Financial Times. Fie că este vorba de o astfel de bancă la nivel european sau la nivel național, aceasta trebuie să fie înființată rapid.

Băncile din Grecia au cele mai multe credite neperformante

Băncile din Grecia au de departe cel mai mare număr de credite neperformante din zona euro. Acestea constituie 35% din totalul împrumuturilor și sunt o moștenire a crizei datoriilor, care a adus țara în pragul ieșirii din zona euro. Grecii au redus împrumuturile neperformante cu aproximativ 40% în patru ani, sub presiunile Băncii Centrale Europene.

 

La nivelul celor mai mari 121 de bănci din zona euro, creditele neperformante s-au înjumătățit în ultimii patru ani. Valoarea acestora este de 506 miliarde de euro și ele reprezentau 3,2 la sută din portofoliul de credite la sfârșitul anului trecut. Nivelul este foarte bun, arată soliditatea sistemului, însă în țări precum Italia sau Grecia acestea împrumuturi încă depășesc 6 procente din numărul total de credite.

De ce Comisia Europeană nu privește ideea cu ochi buni

Totuși, ideea BCE a fost respinsă de Comisia Europeană, care susține că există metode mai bune de a scăpa de aceste credite toxice. Însă nu a oferit alte detalii.

Unul dintre liderii Băncii Centrale Europene a mai propus ideea unei bănci „rele”, unde să fie transferate toate creditele neperformante, în 2017. Ideea a fost respinsă și atunci de oficialii de la Bruxelles, care au susținut că reprezintă ajutoare de stat.

Luna trecută, Comisia Europeană a hotărât o relaxare temporară a normelor privind ajutoarele de stat și a oferit pachete de miliarde de euro pentru sprijinul economiei. De asemenea, Bruxelles-ul intenționează să permită țărilor să ofere capital companiilor aflate în dificultate, deși, în schimb, vor fi restricționate de la plata dividendelor sau bonusurilor în perioada în care vor primi ajutor de stat.  

Cei care susțin înființarea unei bănci rele speră să facă ca ideea să fie acceptată în conformitate cu normele privind ajutorul de stat. De asemenea, aceștia propun ca împrumuturile toxice să fie vândute pe piață după o perioadă determinată de timp, cu posibilitatea de a recupera din pierderi chiar de la creditori.

Și România s-a folosit de sistemul unei bănci „rele”

Spania, Irlanda și Germania au înființat bănci „rele” susținute de stat după criza financiară din 2008, când au trebuit să se confrunte cu o creștere bruscă a creditelor neperformante. Cel puțin în cazul Irlandei sistemul a funcționat foarte bine și a ajutat țara să depășeasăc mai repde criza datoriei suverane.

De atunci, însă, Uniunea Europeană a introdus directive de redresare si rezoluție, care restricționează guvernele. Astfel, băncile rele pot fi înființate doar în cazuri speciale.

Chiar și România a folosit acest sistem al unei bănci „rele” în trecut. A fost de fapt o entitate a statului care a preluat active neperformante ale băncilor de stat. A funcționat ca Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare și a primit creditele neperformante. De pildă, când a picat Bancorex, activele viabile au fost preluate de BCR, iar gunoiul a ajuns la acest AVAB, care a încercat să recupereze ceva din acele împrumuturi rele. Cu un succes relativ totuși.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
S-a aflat vârsta maximă pe care o poate atinge un om. Descoperirea făcută în urma celui mai amplu studiu de...
Digi FM
Cum arată Bryan Adams în 2024, la 65 de ani. La 16 ani s-a lăsat de școală pentru muzică
Pro FM
Andrea Bocelli, dezvăluiri despre accidentul în urma căruia a rămas orb: „Acela a fost momentul când s-a...
Film Now
Jennifer Lopez, în cei mai scurți pantaloni din garderobă și cizme până la genunchi, la proiecția noului film...
Adevarul
Un bucureștean reclamă că are nevoie de reconstrucția penisului după ce a apelat la un salon de piercing
Newsweek
Se votează o nouă creștere de pensie și o nouă formulă de recalculare. NU mai contează anii munciți!
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Un hamster a „evadat” dintr-o școală, într-un balon de plastic. Imaginile, desprinse parcă dintr-un film...
Film Now
James Van Der Beek, forțat de împrejurări să dezvăluie că are cancer. Actorul de 47 de ani, pus în fața unei...
UTV
Margot Robbie si Tom Ackerley au devenit parinti pentru prima oara. Actrita a nascut un baietel perfect...