La finele anului trecut, spațiile de birouri din Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și Brașov se apropiau de 500.000 de metri pătrați. Împreună, cele patru orașe au de peste patru ori mai puțin spațiu pentu afaceri decât capitala, ale cărei birouri se întind pe două milioane de metri pătrați.
Însă provincia a început să crească puternic, iar anul acesta va mai câștiga 96.000 de metri pătrați, arata un studiu DTZ Echinox. Cu industria sa IT în creștere rapidă, Clujul este cea mai mare piață de birouri din afara Bucureștiului, cu un stoc de 186.000 de metri pătrați, la care se vor adăuga 43.000 metri pătrați anul acesta.
O industrie IT din ce în ce mai puternica are și Iașiul, care este a doua cea mai dezvoltată piață de birouri din provincie, cu aproape 125.000 de metri pătrați deja construiț. Va fi pe locul al doilea și la creșterea de anul acesta, care se va ridica la 36.000 de metri pătrați.
Cea de-a treia mare creștere va fi în Timișoara, care va primi 17.000 de metri pătrați de birouri pe lângă spațiile deja existente.
Toate cele trei orașe au ceva în comun. Sunt centre universitare, ceea ce le face atractive pentru investitorii aflați în căutarea unei forțe de muncă specializate. Însă numărul absolvenților nu este de ajuns. Cei de la DTZ spun că firmele au început să caute forță de muncă în orașe cu un șomaj mai ridicat, precum Craiova.
Deficitul de forță de muncă din Cluj, Iași sau Timișoara va face ca din suta de mii de metri pătrați de birouri să fie găsiți chiriași doar pentru 80% din suprafețele nou construite.
În prezent, dintre orașele mari de provincie, Timișoara are cele mai puține spații de birouri neocupate, doar 5% din suprafețele disponibile. Brașovul, are cele mai multe birouri goale. 10% din suprafețele totale disponibile în oraș. Acesta este și motivul pentru care anul acesta nu va fi inaugurată nicio clădire nouă în Brașov. Iașiul și Clujul sunt undeva la mijloc. 7% dintre birourile disponibile acolo nu au chiriași, însă tot în cele două orașe sunt și cele mai mari chirii, între 13 și 15 euro pe metru pătrat. Sunt urmate de Timișoara, în care chiria pleacă de la 12 euro pe metru pătrat și ajunge la 14 euro, în vreme ce Brașovul este cel mai ieftin. Birourile pot fi închiriate acolo pornind de la 11 euro pe metru pătrat.
Sunt diferențe de doar câțiva euro de la un oraș la altul, dar la un spațiu de 1.000 de metri pătrați, diferența înseamnă câteva mii de euro.