Dezvoltatorii care investesc în terenuri goale ori în clădiri neterminate obțin un profit anual de 30-35% pe o perioadă de 2-3 până la finalizarea investiției, arată o analiză a companiei Nordis citată de Agerpres. Practic în 3 ani se poate ajunge la 100% profit.
Câștigurile pot fi mari, dar și investiția e pe măsură. 450.000 de euro e minimul necesar pentru achiziția unui teren și construcția unui imobil însă în medie investițiile se învârt în jurul sumei de 1,5 milioane de euro, din care un sfert e de obicei numai valoarea terenului.
Astfel de investiții sunt la îndemâna companiilor de profil însă există totuși și variante mai accesibile pentru oamenii de rând. Cei care achiziționează apartamente pentru a le inchiria mai apoi pot rămâne cu un profit brut de 8% , dar depinde foarte mult și de proprietatea cumpărată. Foarte căutate sunt locuințele din nordul Bucureștiului unde chiriașii plătesc destul de mult pe chirie iar proprietarul își amortizează rapid investiția. De pildă, în zona Herăstrău, un apartament spațios cu trei camere se vinde cu 180.000 - 200.000 de euro.
Preţul e destul de mare, însă e una din zonele preferate de străini iar chiria obținută e de 1.200-1.300 de euro. Și proprietarii au mari șanse să găsească rapid un chiriaş.
În nordul Bucureștiului, din apartamentele oferite spre închiriere, 85% sunt deja ocupate. Adesea contractele se fac pe termen lung, de 2-3 ani iar chiria e acoperită direct de angajatorul chiriașului, astfel că riscul de neplată e mic.
În a doua jumătate a anului trecut numărul celor interesați să cumpere imobile rezidențiale pentru a le vinde mai departe a crescut cu o treime.
E vorba doar de cei care au intenţionat să cumpere, nu de cei care au și cumpărat, însă creşterea de 30% poate arăta direcţia viitoare a pieţei fiindcă doritorii ar putea face tranzacţia foarte curând. Pentru persoanele fizice, investiția într-un apartament poate fi o variantă mai bună decât depozitarea banilor în bancă având în vedere dobânzile destul de mici. Pentru dezvoltatori s-a dat startul căutării peticelor de teren neconstruit din interiorul oraşului.
Dacă nu găsesc, improvizează. Se vor construi ansambluri rezidențiale pe vechea platformă industrială a Turbomecanica, iar pe platforma Policolor se vor dezvolta șase mii de apartamente.
De regulă, dezvoltatorii străini pun la bătaie bugete de milioane de euro, dar banii vin preponderent de la bănci, în vreme ce capitalul propriu e doar o treime. Dezvoltatorii români însă nu se înțeleg atât de bine cu băncile, 70% dintre aceștia își investesc propriii bani.