Companiile care au depus oferte pentru construcţia reţelei sunt Romtelecom, Cosmote şi asocierile Direct-One Electrogrup şi UPC-Deloitte Audit-Connection Consulting.
Proiectul, care are o valoare de 83 de milioane de euro, presupune proiectarea şi construirea unei reţele de distribuţie de internet în mai multe zone defavorizate din mediul rural.
Sunt zone în care operatorii telecom care distribuie internet direct către clienţii finali nu au pătruns până acum şi nici nu au planuri să o facă din cauza costurilor prea mari.
Compania sau asocierea care va câştiga această licitaţie va primi în concesiune reţeaua botezată Ro-Net pe o perioadă de 18 ani. Mai apoi, ea poate fi cumpărată de firma care a construit-o. Lucrările la reţea ar trebui să fie gata în 2015, dacă se respectă planurile de acum.
La terminarea lucrărilor, 783 de localităţi cu 400.000 de locuitori vor avea infrastructura de bandă largă care acum lipseşte. Proiectul, finanţat din bani europeni, trenează de mai mulţi ani. Acesta a apărut în 2007, dar abia de anul trecut s-au făcut primii paşi concreţi.
În 2010, ministrul Comunicaţiilor de la acea vreme ar fi vrut să transfere fondurile de la Ro-Net la proiectul e-Romania, un portal cu informaţii despre toate localităţile ţării.
Comisia Europeană a blocat mai apoi alocarea fondurilor până la apariţia unui proiect Ro-Net coerent, care să fie supravegheat de experţi europeni.
Proiectul a fost finalizat abia în 2011, iar în 2013 au fost desemnaţi câştigătorii licitaţiilor pentru studiul de fezabilitate şi managementul proiectului.