Fondul Proprietatea vrea să-i aducă pe șefii E.ON în fața instanței. Vizați sunt directorii unor divizii ale grupului german de distribuție a energiei electrice și gazelor și cei ai grupului mare de coordonare a afacerilor, E.ON Energie România. Acestora li se impută încheierea unor contracte de consultanță cu E.ON România, acționarul majoritar al celor trei companii, contracte de care subsidiarele nu ar fi avut nevoie. În conturile E.ON România ar fi ajuns astfel 7,7 milioane de euro numai în cursul anului trecut. Sunt practic bani care ar fi fost scoși din companiile la care Fondul Proprietatea era acționar și duși în E.ON România, unde fondul nu e acționar, deci nu are niciun drept la dividende.
Fondul Proprietatea deține 18% din acțiunile E.ON Distribuție și peste 13% din cele ale E.ON Energie, dar în compania mare, E.ON România, nu are nici măcar o acțiune. Aceasta este umbrela sub care grupul german și-a organizat afacerile din România. Mai bine de 90% dintre acțiuni sunt deținute de companiile-mamă din Germania, la care ar ajunge profiturile subsidiarelor prin intermediul contractelor de consultanță. Administratorul fondului vrea să obțină în instanță recuperarea presupuselor daune, însă în cazul în care acuzele se dovedesc a fi adevărate, printre păgubiți ar fi și statul român. Prin Electrica, statul are 27% din E.ON Moldova și mai deține 37% din distribuția de gaze cumpărată de E.ON în 2004.
Din postura de acționari minoritari, statul și Fondul Proprietatea ar fi legați la mâini în fața unor astfel de cheltuieli fiindcă E.ON România, cu participații majoritare, are drept de decizie în consiliul de administrație. Reprezentanții Fondului Proprietatea declară chiar că încheierea acelor contracte poate fi un abuz de putere al acționarului majoritar. Fondul susține că E.ON România s-a aflat în conflict de interese, având puterea de a-și oferi singur contracte.
Într-un comunicat de presă, Fondul Proprietatea scrie că cele trei companii de fapt nu aveau nevoie să plătească E.ON România pentru consultanță fiindcă au propriile consilii de administrație și propriii directori, numiți tocmai pentru a lua decizii strategice și de management.
Fondul Proprietatea a fost într-o situație similară și în 2011. Atunci îi dădea în judecată pe membrii consiliului de administrație al Romgaz după ce au aprobat o donație de 90 de milioane de euro către statul român, în contextul în care statul obliga cele mai profitabile companii din portofoliul său să îi doneze o parte din profiturile pe 2009.
E.ON neagă acuzaţiile
E.ON România respinge acuzaţiile celor de la Fondul Proprietatea. Compania susţine că acordurile de consultanţă în valoare de câteva milioane de euro au fost încheiate în deplină legalitate - cu aprobarea organelor competente, în condiţii comerciale de piaţă şi cu certificarea unor experţi independenţi. De asemenea, E.ON neagă că s-ar fi aflat în conflict de interese şi că ar fi încălcat principiile de guvernanţă corporativă.