Analiştii imobiliari nu pot preciza dacă mai scad sau nu preţurile, ca trend general. Indicele imobiliar al INS este încă în stadiul de copil cu doar patru ani vechime, dar chiar şi în starea sa incipientă arată totuşi câteva tendinţe ale pieţei. Trimestrul I este în general unul de creştere a preţurilor. Excepţie de la această regulă fac primele trei luni din 2011, când preţurile au scăzut. Dar atunci a existat un motiv. A fost blocat o vreme programul "Prima casă". În rest, începutul şi sfârşitul de an aduc creşteri de preţ. În perioada aprilie-iunie piaţa are evoluţii fluctuante, dar în toiul verii şi septembrie, adică trimestrul III, preţurile locuinţelor sunt mai jos.
„Pe timp de iarnă, mulți proprietari își scot locuințele de pe piață, deși cererea rămâne aceeași. Atunci e normal să rezulte o creștere de preț sau, în tot cazul, un preț care nu scade. În perioada concediilor, oferta este la fel de mare, numai că cererea este mai mică, ceea ce duce la scăderea prețului”, a explicat Victor Alexandru, director agenţie imobiliară.
Începutul de 2013 pare să meargă pe acelaşi drum. Studiile agenţiilor imobiliare arată că preţul a fost ridicat, cu toate că o explicaţie foarte clară nu există. S-a speculat că transformarea "Primei case" în program de achiziţii pentru locuinţe noi a grăbit unii cumpărători. Însă datele arată că în aproape trei luni au fost circa 6.000 de cereri de finanţare prin programul guvernamental, chiar uşor sub media anului trecut. În cei aproape patru ani s-au cumpărat 87.000 de locuinţe prin "Prima casă", iar garanţiile acordate de stat şi bănci au depăşit 3 miliarde de euro. Pentru acest an mai sunt disponibile 570 de milioane de euro.