Companiile zombie, care se hrănesc doar cu bani ieftini, nu fac investiţii şi nici nu pot inova. Rezistă doar pentru că plăteasc împrumuturi mai ieftine care le prelungesc viaţa. Ele nu se dezvoltă, au doar nişte angajaţi pe care-i expulzează când au ceva probleme de costuri.
„Au prea multe datorii şi, ca urmare, nu pot să evolueze. Aşa că acţionarii stau pe pierderi şi nu pot investi niciun ban în plus. Astfel, compania este pur şi simplu înţepenită, de aicişoi termenul de zombie”, explică David Steinberg, specialist în insolvenţe.
Constructorul de ambarcaţiuni Fairline ar fi putut deveni o companie zombie. A fost însă salvată de Royal Bank of Scotland şi de Better Capital, care au cumpărat-o. Apoi, Fairline a început să-şi revină. S-au găsit modalităţi de economisire şi s-au făcut investiţii de peste 3 milioane de euro. La doi ani de la preluare, bilanţurile Fairline deja arată mult mai bine.
„Compania a acumulat datorii însemnate de-a lungul vremii. Nicio afacere nu se poate susţine la acel nivel de îndatorare, aşa că suntem foarte mulţumiţi că am reuşit să ne revenim şi să intrăm pe profit în 2012”, recunoaşte Alistair Schofield, director executiv la Fairline Boats.
Fairline este doar unul dintre companiile care erau pe punctul de a se transforma în pacienţi irecuperabili. La finele anului trecut, una din zece companii din Marea Britanie era considerată drept zombie, adică era susţinută doar de împrumuturile ieftine. Astfel de firme, care se regăsesc peste tot în Europa, au avut un cuvânt greu de spus în criza datoriilor. Autorităţile de reglementare cred că bancile ar trebui să fie mai dure atunci când dau bani cu împrumut.
„Fiind captive acestei situaţii, companiile zombie sunt limitate şi nu pot profita de oportunităţile care le-ar aduce creştere”, spune David Steinberg.
Există chiar un lanţ al slăbiciunilor. Companiile ar putea fi finanţate de fonduri de investiţii, dar şi printre acestea sunt destui ... zombie. Aproape 1.200 de fonduri de investiţii pot fi clasificate drept zombie. Acestea au rezultate slabe şi şanse aproape inexistente să-şi convingă acţionarii să le mai dea bani. Ca atare, aceste fonduri dormitează ca să mai strângă comisioane . Peste 100 de miliarde de dolari sunt prinse în astfel de fonduri.