Pe motiv că Guvernul nu a informat Comisia Europeană că vrea să reducă numărul certificatelor verzi la jumătate, Traian Băsescu a retrimis legea în Parlament. Dacă Parlamentul o va retrage, numărul certificatelor verzi pe care le vor plăti consumatorii şi companiile se va dubla. Adică se va reveni la situația din vara trecută.
Concret, la o factură medie de 80 de lei vom plăti aproximativ 10 lei pentru energia regenerabilă. Cum era de aşteptat, reprezentanții investitorilor în energie regenerabilă spun că aceasta este măsura care ar trebui luată.
„Există și consumatori, dar există și investitori, dar marea tragedie este că România ajunge să alunge investitorii”, susține Ionel David, director executiv Asociaţia Română pentru energie Eoliană.
Chiar şi cu două certificate verzi în loc de unul singur, străinii tot sunt atraşi să investească în energie eoliană. Pe lângă banii luaţi pentru energia vândută pe bursă, ei primesc pentru fiecare megawatt certificate verzi plătite chiar de consumatori. O firmă cipriotă a investit 130 de milioane de euro într-un parc eolian din Constanţa.
„32 de turbine, de câte 2,5 megawați fiecare”, spune Marian Pavel, manager proiect parc eolian.
Producția de energie și numărul proiectelor eoliene au atins un nivel record în 2013. Practic, morile de vânt pot produce în aceste moment energie electrică de două ori mai multă decât reactoarele de la Cernavodă.
Cu toate astea, cea mai spectaculoasă evoluție au avut-o proiectele fotovoltaice. Numărul mare de certificate verzi acordat în acest domeniu i-au atras pe investitori ca un magnet, iar în 2013 au fost de 15 ori mai multe proiecte decât în 2012
Un certificat verde valorează aproximativ 50 de euro, iar România are, chiar și după înjumătățirea subvenției, cea mai avantajoasă schemă de sprijin din toată Europa pentru producătorii de energie verde. Peste 4 miliarde de euro s-au investit până acum numai în proiecte eoliene, energia verde fiind cel mai mare proiect economic din România de după 1989.