BUSINESS CLUB. Educație financiară ca în Uzbekistan

Data publicării:
Mugur Isarescu BNR inquamphotos.com august 2015

 La începutul crizei unul din 5 români avea încredere în sistemul bancar. Acum, doar unul din 12 mai are încredere. E antagonismul care anul trecut a scos oamenii în stradă pentru a cere conversia forţată a creditelor în franci elveţieni, iar acum acelaşi sentiment stă la fundaţia unei dezbateri acide pe tema dării în plată.

De fiecare dată băncile au fost la un pas să fie obligate prin lege să încaseze pierderi mari, dar o parte din vină ar putea fi chiar a lor - tocmai fiindcă nu pun importanţă prea mare pe informaţiile oferite clientului.

„Educația financiară nu se face întrerupt, se face cu voce tare, permanent. Și spun din nou: la intrare în fiecare bancă trebuie afișat un bilanț. (...) Este o aroganță îngrozitoare să credeți că publicul trebuie să știe acest lucru. De ce trebuie să fie publicul bancher? Nu este niciun motiv să credem acest lucru. (...) Nu aveți niciun drept să considerați că publicul trebuie să știe că nu dați banii băncii în credite! Ce, dumneavoastră știți cum funcționează un tren sau o uzină?”, a afirmat luni guvernatorul BNR, în cadrul unui seminar de educație financiară organizat de Asociația Română a Băncilor și Institutul Bancar Român, potrivit Agerpres.

Un studiu realizat de University of Pennsylvania şi George Washington University arată că doar 4% dintre români pot răspunde corect la 3 întrebări simple de finanţe personale - una despre efectul inflaţiei asupra economiilor, o alta despre efectul dobânzii şi a treia despre riscul investiţiilor pe bursă. 53% dintre germani au răspuns însă corect.

„Termenul de inflaţie nu l-am aflat până acum. Adică am auzit despre el, dar nu ştiu exact ce reprezintă. Ştiu că are de asemenea legătură cu finanţele noastre”, spune o tânără.

Lipsa informaţiei face ca relaţia client-bancă să fie cel puţin delicată. Tot ea face însă ca oamenii să îşi gestioneze prost banii - fie că contractează creditul greşit, sau că nu apelează la cel mai rentabil tip de economisire.

Totuşi educaţia precară apare într-un sistem bancar oricum subdezvoltat - jumătate din populaţia românia nu e bancarizată, pune economiile la saltea şi imprumută bani de la rude. 6% dintre oameni încă fac cumpărături pe caiet. La descoperirea de cont şi investiţia în fonduri mutuale se va ajunge probabil organic. În urmă cu patru ani pentru prima dată în şcolile din România a fost introdusă educaţia financiară ca materie opţională.

Anul trecut erau deja 46.000 de copii care luau aceste cursuri, asta după ce generaţii întregi au crescut în şcoli care au ignorat cu totul importanţa finanţelor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
bile loto
Rezultate LOTO - Joi, 21 noiembrie 2024. Numerele extrase și premiile puse în joc de Loteria Română
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...