Dacă sectorul construcţiilor cu totul a avansat în luna mai cu aproape 9% faţă de mai 2015, construcţiile rezidenţiale au scăzut cu 3,7%. Analiştii pun reculul pe seama Legii dării în plată care a aruncat, în acest an, o umbră de incertitudine asupra dezvoltatorilor imobiliari. Aceştia s-au temut că numărul clienţilor ce pot accesa un credit ipotecar va scădea, de vreme ce băncile au majorat avansurile. Construcţiile de clădiri nerezidenţiale au crescut însă cu peste 15 procente faţă de luna mai a anului trecut. Lucrările inginereşti, de drumuri şi poduri, au urcat şi ele cu circa 9 procente, semn că statul a dat drumul la investiţii.
Datele furnizate de Institutul Naţional de Statistică arată că, între ianuarie şi mai, producţia industrială a avut creştere ZERO.
La evoluţia lunară, treaba merge prost. Mai faţă de aprilie e în scădere de 4%, iar an pe an, -1,6%. E o perioadă destul de lungă de când industria, în ansamblul său, merge târâş. Exceptând câteva luni mai recente, parcursul a fost liniar.
În această evoluţie, cel mai mult a cântărit industria extractivă, care a tras tot indicele în jos. În mai s-a produs o revenire pe industria extractivă. Scăderea este mai mică decât în lunile precedente. Evident coincide cu revenirea preţului petrolului.
Industria prelucrătoare, care are de fapt ponderea mai mare, a crescut cu 2% de la începutul anului, adică destul de slab. Producţia internă este limitată ca ofertă pentru consumul autohton iar cererea e satisfăcută din extern, motiv pentru care cresc importurile.
În primul trimestru, industria a generat doar 0,5% din creşterea economică.