Sharp trebuie să aleagă dacă va gândi politic sau pur economic. Guvernul nipon îi cere să refuze oferta taiwanezilor de la Foxconn. Doar că străinii au bani şi asta cântăreşte mult în calculele Sharp. Foxconn plăteşte 5,3 miliarde de dolari, în vreme ce fondul de investiţii controlat de stat, Innovation Network Corporation, dă 2,5 miliarde, spun surse citate de Wall Street Journal. În plus, Foxconn se oferă să mai plătească şi datoriile care au atins un nivel de-a dreptul spectaculos. De pildă, în luna martie, Sharp are scadenţe de 4,4 miliarde de dolari. Asta fiindcă a fost salvată de la faliment de 2 ori în 3 ani şi cu banii respectivi oricum n-a reuşit să scape de pierderi.
Pe de altă parte, dacă va fi preluat de fondul de investiţii nipon, există perspectiva unor dezvoltări. Fondul Innovation Network deţine controlul şi la Japan Display, un alt mare producător de ecrane, iar planul ar fi ca Sharp şi această companie să-şi pună cunoştiinţele la comun şi să contracareze companiile chinezeşti care au replicat tehnologiile şi le-au vândut ieftin. În trecut s-a zvonit inclusiv că între cele două companii ar fi discuţii pentru o fuziune, dar Sharp a respins ideea spunând că are un avantaj tehnologic faţă de rivali. Fondul de investiţii merge şi mai departe şi visează la unirea diviziei de electrocasnice a Sharp cu cea a Toshiba. Operaţiile de transplant pică însă dacă Sharp ajunge la Foxconn. Taiwanezii ar putea folosi marca Sharp dacă decid să meargă dincolo de asamblarea produselor altora şi vor să vândă propriile produse.
Până acolo însă Foxconn trebuie să se poarte cu mănuşi. Pentru a calma fricile japonezilor că vor de fapt doar tehnologia, au promis să păstreze directorii Sharp pe poziţii. N-ar fi însă prima oară când Foxconn le face curte celor de la Sharp. În 2012, preşedintele Foxconn a cumpărat personal 38% din acţiunile unei fabrici de ecrane Sharp şi, în acelaşi timp, a picat de acord să cumpere 10% din acţiunile Sharp. Înţelegerea a picat când au venit rezultatele financiare ale Sharp şi nu erau bune deloc. De atunci nu s-au schimbat prea multe. Anul trecut a încasat pierderi. La fel şi în 2014. A dat mii de oameni afară, a tăiat salarii şi a tot restructurat diviziile, dar afacerea pare să-şi fi pierdut semnele vitale.
La venirea veştii că Foxconn vrea să cumpere Sharp, acţiunile au înregistrat un puseu de creştere de peste 20 de procente, după care au închis ziua cu un plus de aproape 6%.