Forajele vor fi făcute în satul Păltiniş, la 100 de kilometri de Bârlad, oraş în care, în urmă cu 10 luni, 5.000 de oameni au protestat faţă de planurile companiei americane.
Acordarea certificatului de urbanism către Chrevron marchează prima decizie a autorităţilor române de a da cale liberă explorării gazelor de şist.
Se întâmpla la aproape un de când subiectul gazelor de șist a devenit subiect de moțiune și motiv de schimbare radicală a poziției celor care formează actualul guvern. Certificatul de urbanism a fost eliberat de Consiliul Județean Vaslui la finele lunii decembrie 2012.
Practic, americanii au acum liber la căutat gaze. Poate fi primul punct dintr-o serie de patru. Chevron a mai concesionat alte trei perimetre, în Dobrogea, în zona localităților Adamclisi, Vama Veche și Costinești.
Cert este că, deocamdată, se vorbește doar de căutarea unor depozite de gaze în rocă. Asupra exploatării efective, adică scoaterea gazelor printr-o tehnologie considerată periculoasă, încă se păstrează tăcerea. Premierul Victor Ponta a declarat, citat de Hotnews: „Explorare, da. După confirmarea existenței sau inexistenței resurselor de gaz, vom lua o decizie finală care presupune dacă exploatăm gaze de șist, cu respectarea tuturor standardelor europene și mondiale de protecția mediului”.
Însă problema exploatării nu poate fi atât de incertă. Chevron nu bagă bani într-o afacere care ar putea fi interzisă, chiar dacă a găsit gaze. Vor dori sa-și recupereze investițiile.
Bulgarii au retras licența Chevron, Polonia și Marea Britanie au dat liber la exploatare
Ecologiștii susțin că metoda de extracție a gazelor de șist, prin așa-zisa fracturare hidraulică, este poluantă. Ea constă în injectarea de apă cu nisip și substanțe chimice în rocă pentru a o sparge și a elibera gazul. Specialiștii în energie spun însă că exploatarea acestor gaze ar putea aduce României nu numai eliminarea importurilor, dar chiar și scăderea prețului.
La nivel european, opiniile privind gazele de șist sunt împărțite. Bulgaria, de exemplu, a interzis exploatările de gaze și a retras licența Chevron. Polonia, pe de altă parte, este disperată să înceapă folosirea de astfel de gaze. Marea Britanie, un adversar al acestei resurse în trecut, a dat de curând liber la explorare.
Autoritățile comunitare încă nu s-au pronunțat. Până la finele lunii martie, Comisia Europeană derulează o consultare publică pe această temă. Peste Ocean, Statele Unite exploatează gazele de șist de decenii. Prețul la gaze în America a scăzut la minimul din ultimii 20 de ani. Gazul american costă cam cât cel românesc, de patru ori mai ieftin decât cel de import rusesc.