Cele 20 de cluburi din Premier League au încasat în ultimul an patru miliarde de euro. De patru ori mai mult decât a primit, de exemplu, Liviu Dragnea pentru Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice în an electoral.
Reţeta echipelor engleze este una simplă. De câţiva ani transferă cât mai mulţi fotbalişti celebri ca să încaseze cât mai mulţi bani din vânzarea de materiale promoţionale şi din drepturile de televizare. Însă vedetele au salarii mari. Aşa că în sezonul 2012 - 2013 profitul cluburilor din prima ligă engleză a fost de doar 100 de milioane de euro. Prin comparaţie, echipele din Bundesliga au avut un profit de aproape trei ori mai mare, 280 de milioane de euro la încasări.
Deşi are la rândul său jucători celebri, fotbalul german nu are acelaşi număr de vedete pe metru pătrat ca prima ligă engleză. De fapt, fotbalul nemţesc este o oglindă a economiei germane. La fel ca restul angajaţilor din Germania, fotbaliştii nu au avut parte de majorări salariale substanţiale în ultimii ani.
De altfel, echipele germane sunt date ca exemplu de UEFA pentru cumpătarea financiară care, până la urmă, este mai profitabilă decât excesele din campionatul Angliei.
De câţiva ani, fotbalul european este dominat de echipele spaniole. Care încasează mai puţini bani chiar şi decât echipele germane, dar care reuşesc să atragă jucători valoroşi. De altfel, cei mai buni jucători ai acestei generaţii, Lionel Messi şi Cristiano Ronaldo, joacă în Spania. Însă în Spania, spre deosebire de Anglia, jucătorii-vedetă sunt concentraţi la doar două cluburi: Real Madrid şi FC Barcelona. Restul echipelor, precum finalista Champions League Atletico Madrid, au jucători foarte valoroşi, însă nu sunt la fel de cunoscuţi precum cei ai Realului şi ai Barcelonei.
În Anglia, concentraţia de jucători celebri cu salarii mari a crescut şi în momentul în care miliardari din Rusia sau Orientul Mijlociu au început să cumpere tot mai multe echipe care înainte de preluare nu şi-ar fi permis transferuri răsunătoare.