Jurnaliştii de la Reuters au stat de vorbă cu vânzătorii şi cumpărătorii de artă din România. Aceştia spun că, deocamdată, operele licitate au preţuri destul de mici. Speră ca picturile şi sculpturile pe care le-au cumpărat să se scumpească în viitor, astfel încât investiţiile lor în artă să fie profitabile.
O pictură a lui Ştefan Luchian a doborât anul trecut un record al licitaţiilor de artă din România. Tabloul, intitulat „Două fete” a fost adjudecat pentru 300.000 de euro, devenind cel mai scump tablou al unui pictor român vândut vreodată în ţara noastră. În 2013, piaţa licitaţiilor din România s-a ridicat la 15 milioane de euro. Nu sunt sume mari, dar sunt sume în creştere rapidă. Ceea ce a atras atenţia investitorilor în artă, cum ar fi omul de afaceri Daniel Tătar.
„Piața de artă din România s-a înscris pe un făgaș normal, din punctul de vedere al prețurilor, al valorilor, al estimărilor. Fapt care m-a facut să consider arta ca și investiție pentru portofoliul personal”, mărturisește Daniel Tătar.
Ca mulți alți investitori români în artă, Daniel Tătar colecționează îndeosebi opere clasice românești. Dar sculptorii și pictorii contemporani sunt siguri că va veni și vremea lor.
„Desigur, marii maeștri au întotdeauna întâietate și o piață se bazează pe ei, așa că este un lucru firesc. Pe de altă parte, arta contemporană este destul de rar promovată. Ar trebui să fie o trecere de la arta interbelică la arta zilelor noastre.”, crede sculptorul Mircea Roman.
În acest moment, în România sunt doar 5.000 de colecționari și investitori în artă. Numărul lor ar putea ajunge la 150.000 cu trecerea timpului, cred experții. Iar creșterea interesului va majora în mod cert valoarea financiară a unor opere românești vechi și noi, apreciate deocamdată doar de critici.