La o refinanțare din franci în euro, riscul valutar ramâne la același nivel. Francul poate crește raportat la leul, dar același lucru se va întâmpla ca efect al aprecierii euro fața de leu. Atâta vreme cât Banca Elveției a stabilit un prag minim de aproape doi ani, la 1,2 franci pentru un euro, singurul drum este în sens invers, adică moneda elvețiană să se ieftinească. Și să aiba un efect pozitiv asupra ratelor la credite. Desigur, doar într-o raportare fața de euro.
Orice a însemnat decizie a bancii elveției din ultima perioada, inclusiv de la ultimul consiliu de administrație din această luna, mesajul a fost unul- un franc care nu are cum să fie mai puternic. Și pe același drum va merge multă vreme de acum încolo, cel puțin până în 2015. Indicele de referință pentru creditele în franci va fi la nivel extrem de redus 0,25%. Și va sta jos mai mult decât indicele pentru împrumuturile în euro. Elveția este țară exportatoare și are nevoie de o monedă slabă.
Francul a crescut atunci când era jale pe piețele financiare, în plină criză globala sau a datoriilor din Europa. Este considerat monedă de refugiu.
Însă în contextul în care alte plasamente de refugiu, precum aurul, se prăbușesc, francul nu poate rămâne izolat. Pe revenirea economiei, începută în Statele Unite, investitorii își asuma riscuri și atunci uită de refugii. Iar în aceste condiții francul devine mai slab. Sunt încă dezbateri pe sănătatea economiile, despre o posibilă nouă bulă specuatliva, mai ales că în China se coace o criză a lichidităților, iar toate aceste ar putea să aiba o influență negativa asupra francului. Dar el are un prag minim sub care nu va fi lăsat sa intre, 12 franci la un euro, un prag apropiat de nivelul actual. Prin urmare francul nu poate fi decât mai slab.
Pentru cel cu credite în franci, mai rău decât acum nu are cum să fie decât dacă toate valutele o iau razna și, în acest scenariu, refinanțare în euro nu oferă absolut niciun avantaj.
Cei care ar încerca totuși să treaca pe euro, vor descoperi că au plătit rate cam degeaba 6-7 ani. Un credit luat în toamna lui 2007 în franci, un credit echivalentul a 100 de mii de euro, va aduce doar pagube dacă este refinanțat în acest moment.
În primul rând clientul va descoperi ca va trebui să ia acum mai mulți euro decât atunci când s-a împrumutat prima data. Practic rate plătite timp de aproape cinci ani pot fi trecute la pierderi, căci clientul a achitat mai puțin de 10% din creditul principal- restul au fost dobânzi și comisioane. La refinanțare rata va crește, căci suma în euro e mai mare. Dacă pentru creditul în franci rata plătită era de aproape 940 de franci, noua rată va fi de 792 de euro, prin păstrarea aceluiași grafic de rambursare. Iar la cursul actual ar înseamna 974 de franci. Adică 120 de lei în plus pe lună.
Creditul în franci are marele dezavantaj că se scumpește în vremurile grele. Iar în perioadele de bunăstare se ieftinește. Este fix invers față de ce are nevoie cel care îl suportă.