Acum 23 de ani, totul se calcula în România pe mașini Felix, de la salarii, la cercetări academice, până la planurile cincinale. Pe calculatoarele Felix se lucrau toate statisticile şi se rulau toate programele informatice din România înainte de 1989.
ICE Felix a produs mai multe familii de mini şi microcalculatoare şi, începând cu mijlocul anilor 1980, a trecut la realizarea de calculatoare personale HC, un tip de precursor al PC-urilor de astăzi.
Gloria industriei IT de dinainte de 89, ICE Felix Fabrica de Calculatoare Bucureşti a fost înfiinţată în 1970 şi a început să producă sisteme de calcul pe baza licenţelor achiziţionate de la compania franceză CII din Franţa.
Nu a reușit să țină pasul cu tehnologia modernă
Situaţia de la IC Felix seamănă într-o oarecare măsură cu cea de la Sony, evident păstrând proporţiile. Fabrica româneasca nu a reuşit să ţină pasul cu tehnologia modernă, ceea ce va duce cu siguranţă la dispariţia ei.
Declinul întreprinderii româneşti de calculatoare a început însă după Revoluţie, când tehnologia de peste hotare s-a dovedit mai bună decat ceea ce produceau inginerii de la Felix.
După 1989, compania a încercat colaborări cu IBM, LOGITECH, Hewlett Packard, dar şi alte companii din domeniu. În fiecare caz în parte a fost un eșec.
Preluată de Farmexim
Compania a supravieţuit în urma unor contracte clasificate încheiate cu armata, însă datoriile se tot acumulau. Aşa că, în cele din urmă, ICE Felix este supusă unei privatizări cu cântec. Plină de datorii şi fără rezultate spectaculoase în cercetare, compania prezenta, totuşi, un interes deosebit pentru terenurile sale din zona Pipera.
Felix a fost preluată de Farmexim, compania care deține lanțul HelpNet, în spatele căruia stă omul de afaceri Ovidiu Buluc. Felix era o țintă bună pentru Farmexim, erau gard în gard.
Astăzi, cererea de intrare în insolvenţă ar fi consecinţa refuzului Farmexim de a plăti o datorie de 500.000 de euro în contul prelurării unei hale şi a unui teren de la ICE Felix.
Achiziţia a fost făcută în 2008, când a vândut, prin licitaţie deschisă, mai multe terenuri şi construcţiile aferente, din zona Pipera. Cu cele peste 6 milioane de euro încasate şi-a achitat datoriile. La acea dată, Farmexim a preluat hala de circuite integrate, dar suprafaţa de teren aferentă ar fi fost mai mare decât cea aprobată, astfel că în 2010, datoriile totale ajungeau la 700.000 de lei, dar de atunci nu mai sunt disponibile date, deşi ICE Felix Fabrica de Calculatoare Bucureşti este tranzacţionată pe Bursa de Valori Bucureşti.