Acum este însă nevoie de salarii mai mari și pentru cei care sunt angajați la stat pentru același lucru. Tot premierul Victor Ponta, în mod repetat, a spus că funcționarii de stat care nu fac nimic trebuie să plece acasă. În condițiile în care rata de absorbție a fondurilor structurale după cinci ani și ceva este de 15%, ce putem spune despre acești funcționari? În ce categorie credeți că s-ar încadra? Propunerea de majorare a salariilor funcţionarilor va fi discutată cu FMI, care trebuie să şi aprobe. Experţii Fondului ce răspuns ar putea să dea?
Peste 5.000 de proiecte transmise funcţionarilor care se ocupă de atragerea fondurilor nici măcar nu au fost deschise. Ele au rămas sigilate pe birourile autorităţilor de management, fără ca nimeni să le examineze. Premierul Victor Ponta a descoperit motivul pentru care angajaţii autorităţilor nu şi-au făcut treaba.
„Vreau ca toată lumea din AM-uri (autorităţi de management) să aibă o salarizare decentă, că-i punem să facă proiecte de miliarde de euro și ei au 1000 de lei pe lună să nu ne mirăm că nu le fac”, a spus premierul.
Salariile celor care lucrează cu fonduri europene în ministere se duc de fapt către 4.000 de lei pe luna. În autoritățile de management lucrează aproximativ 2.000 de angajați. Iar majorarea salariilor acestora nu ar fi o gaura așa de mare în buget, spune premierul.
Problema e că angajații contraproductivi din instituțiile de management nu costă doar salarii. Prețul plătit de România a fost mult mai mare. Modul defectuos în care s-au făcut proiecte, căci pe lângă fraudă a fost și multă prostie, a dus la întreruperea finanțării europene. Iar recentele deblocări de programe nu înseamnă și recuperarea banilor pierduți.
Recent, guvernul a anunțat că va angaja experți din privat de la firme alese, pentru a se ocupa de evaluarea proiectelor înscrise la finanțare europeană. Aceștia vor fi închiriați din mediul privat, iar costul pentru o persoană va fi de 6.000 de euro pe lună.
Experții ar veni să acopere nevoia de personal, pentru că cei angajați direct de stat pentru aceste sarcini nu ar face fața numărului uriaș de proiecte. Este însă greu de evaluat care este de fapt gradul de încărcare în sistemul de stat. Prin alte sectoare legate de fondurile europene, e drept nu la evaluarea de proiecte, slujbele nu sunt așa de stresante. Un reportaj al Ziarului finaciar de astăzi relata că la centrul de informare pentru Instrumente Structurale lucrează șase oameni care într-un an și jumatate au avut 4.200 de solicitări în format electronic. Adică fiecare angajat a răspuns la unu-două mailuri pe zi.