Evoluţia Bitcoin este extrem de volatilă. Acum un an valora 10 dolari. Apoi a început să urce continuu, până 230 de dolari, nivel pe care l-a atins în luna aprilie. S-a prăbuşit imediat la sub 100 de dolari, preţ la care a tot stat luni bune. Ultimele luni au fost o cursă nebunească. De la finele lunii octombrie, moneda s-a menţinut la peste 200 de dolari, iar acum a ajuns la aproape 620 de dolari. Este un semn că investitorii încep să se uite cu mai multă atenţie la moneda virtuală, în special după ce autorităţile au închis site-ul Silk Road, prin care se vindeau produse ilegale folosind Bitcoin. În Canada funcţionează de mai bine de două săptămâni chiar şi un bancomat pentru Bitcoin. Iar în Germania este recunoscută în trazacţiile private.
Investitiile in Bitcoin devin atractive, dar in lipsa unei piete nereglementate acolo se pot face și desface averi. Cei care știu cum merge piața pot să faca profituri uriașe în dauna celor mai puțin antrenați. Și toate sunt posibile pe aceste fluctuații uriașe ale cotațiilor.
Problema este că, fără reguli stricte, Bitcoin va continua să alimenteze piaţa neagră şi spălarea de bani. Americanii vor să reglementeze folosirea monedei, dar mare parte din ascensiunea ei fulminantă vine tocmai din faptul că nu este legalizată şi nici nu poate fi controlată. Iar autorităţile chineze ştiu cel mai bine acest lucru. În 2006, o reţea socială de pe Internet din China a lansat moneda QQ pentru bunuri şi servicii. Moneda a devenit atât de populară, încât în doar câţiva ani a ajuns să acopere aproape 15 % din lichidităţile folosite în China. Aceasta era folosită atât pe internet, cât şi în magazinele reale. Popularitatea ei a fost de scurtă durată. În 2008, de frica inflaţiei, guvernul chinez a intervenit în forţă şi cantităţi foarte mari de monedă QQ au fost retrase din piaţă. La câteva luni de la moartea QQ a apărut Bitcoin. O variantă mult mai greu de învins pentru simplul fapt că nu este administrată centrală şi, deci, nu poate fi urmărită.
Cererea cea mai mare pentru Bitcoin vine din China. În termeni de geopolitică, implicaţiile sprijinului chinezilor pentru Bitcoin sunt evidente şi complicate pentru Statele Unite, notează CNN Money. Cu cât o persoană deţine mai multe monede, cu atât poate influenţa evoluţia lor pe piaţă. Bitcoin este, de altfel, un cadou extraordinar pentru China, o ţară care abia aşteaptă să aibă o mai mare influenţă financiară la nivel global.