BUSINESS CLUB. Apa grea, ușurată de „căpușe”. Încă o regie de stat intră în insolvenţă

Data publicării:
raan

Regia nu-şi mai poate plăti furnizorii de energie şi începe să-şi vândă din ce are prin curte. Situaţia în care a ajuns este reţeta clasică. Regia a fost căpuşată de o serie de firme private cu care a încheiat contracte la suprapreţ. Este ceva totuși deosebit în această insolvență. Statul va păstra conducerea, nu va fi un nou administrator, juridic, numit de instanță.

E de înțeles alegerea, este o societate strategică, dar compania a ajuns la fundul sacului pentru că la stat sunt posibile contractele păguboase. Și insolvența capătă doar forma unui scut de apărare față de creditori și mai puțin perspectiva unei restructurări.

RAAN Drobeta Turnu Severin a acumulat în ultimii ani datorii către furnizori de peste 200 de milioane de euro, deşi producţia de apă grea pe care o produce are un consumator asigurat - centrala nucleară de la Cernavodă.

Totuşi, regia autonomă a ajuns în incapacitate de plată şi în situaţia de a fi executată silită. Bunurile regiei au fost scoase la licitaţie, iar unele dintre acestea - vagoane şi locomotive cu care se transportau cărbunii - au fost vândute la preţuri de nimic. Şi sediul regiei din Drobeta Turnu Severin a fost scos la mezat, împreună cu un teren intravilan de peste 40.000 de metri pătraţi.

Problemele regiei datează de mai multă vreme, iar cei care s-au succedat la conducerea ei nu au îmbunătăţit situaţia societăţii. S-au îmbunătăţit în schimb contractele cu firmele private, care au ajuns să vâneze orice contract cu RAAN pentru a-şi umfla conturile.

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, declara la mijlocul lunii iulie că şi-a dat seama că la RAAN s-a făcut un jaf de proporţii şi că structura de management a întreţinut contracte păguboase. Un astfel de contract este pentru o instalaţie de evacuare a zgurii şi cenuşii la combinatul de apă grea Romag Termo, parte a RAAN.

Lucrarea a fost câştigată prin licitaţie în 2009 de o firmă controlată de aşa-zisul rege al asfaltului din Banat, Georgică Cornu şi, deşi nu este terminată, ea a ajuns să coste circa 80 de millioane de euro, dublu faţă de preţul iniţial.

Trei directori de la RAAN au fost demişi în urma unui control al Ministerului Economiei. Ministerul a mai cerut atunci şi rezilierea contractului cu firma de pază, servicii care erau plătite cu un un milion de euro pe an.

Şefii de la RAAN responsabili pentru contractul cu Georgică Cornu au fost destituiţi în iunie, dar în urma lor au rămas datorii de milioane de euro şi o lipsă de 200.000 de tone de cărbune. Încă nu este clar cum s-a evaporat această cantitate uriaşă de cărbune, mai ales că RAAN a cumpărat cărbune mai mult decât avea nevoie şi, culmea, la suprapreţ.

Presa locală relatează că un corp de control al Gărzii Financiare din Gorj a descoperit că trei firme au livrat fără acte 280.000 de tone de cărbune şi că RAAN nu numai că le-a primit, dar le-a şi plătit la un preţ peste cel practicat de principalul furnizor, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia.

Pagubele produse s-ar ridica la patru milioane de euro. Deşi compania acumula datorii, iar societatea risca să rămână şi fără curent electric, RAAN a acordat prime de Paşte în valoare de 1.000 de lei celor 3.600 de angajaţi ai săi. Potrivit ministrului Constantin Niţă, salariile angajaţilor de la RAAN sunt între patru şi opt mii de lei.

Regia a fost menținută aritificial supradimensionată. Producea apă grea mult peste necesităţile centralei de la Cernavodă. Aproape 900 de tone de apă grea, în valoare de 300 de milioane de euro, a fost trecută în rezerva statului, deşi centrala de la Cernavodă nu avea nevoie decât de 10 tone pe an, potrivit economica.net.

Practic, a fost o intervenție de urgență a statului, o formă de ajutor. În 2006, guvernul a aprobat producţia de apă grea pentru noi reactoare de la Cernavodă, rămase pe hârtie. Exportul de apă grea nu este o soluție pentru că aceasta este folosită doar la centralele de tip Candu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Vine o vreme așa cum nu a mai fost de mulți ani, anunță meteorologii ANM. Cum va fi de Crăciun
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Christina Aguilera, ținta comentariilor dure: „Nu mai arată ca înainte!” Artista, acuzată că a slăbit prea...
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
Cum au fost primiți handbaliștii români în Kosovo, la o săptămână după scandalul de pe Arena Națională
Newsweek
Care pensionari iau 375 lei în plus la pensie în decembrie? Cum și când se acordă banii?
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Ralph Macchio, onorat cu o stea pe Hollywood Walk Of Fame: „Înseamnă totul pentru mine”. Cum arată azi...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”