Confirmată deocamdată doar de ANRE, Autoritatea de Reglementare a Energiei, ancheta Curţii de Conturi în sectorul electricităţii pare a fi una complexă, care vizează atât companiile producătoare cât şi pe cele de distribuţie.
În acest moment Curtea de Conturi colectează informaţii privind investiţiile şi cheltuielile companiilor din domeniul electricităţii, dar deocamdată nu este foarte clar ce caută.
La ultima anchetă de acest gen, Curtea de Conturi a descoperit că CEZ, Enel şi E.On nu au respectat angajamentele pe care şi le-au asumat în momentul în care au cumpărat filialele Electrica de la stat. Prin majorări de capital, companiile străine ar fi trebuit să modernizeze din bani proprii reţelele de distribuţie a energiei privatizate. Însă, potrivit Curţii de Conturi, investiţiile au fost făcute din banii încasaţi de la clienţi.
Companiile străine au respins aceste acuzaţii şi, în cele din urmă, statul le-a chemat la curtea de arbitraj, unde le cere despăgubiri de până la două miliarde de euro.
Iar italienii de la Enel, care se pregătesc să îşi vândă distribuţia din România, au fost implicaţi în această vară într-un alt scandal, în urma căruia procurorii anticorupţie l-au reţinut pe un director al companiei şi pe un vicepreşedinte al ANRE. Cei de la Enel fost acuzaţi de DNA că au au practicat o dublă taxare pe certificatele verzi, iar acest lucru a dus la creșterea facturillor.
Însă, de data aceasta, auditul Curţii de Conturi, care vizează perioada 2010-2013, a ajuns şi la producătorii de energie, nu numai la distribuitori. În România, electricitatea este produsă în mare parte de companiile de stat. Iar una dintre ele este Hidroelectrica.
În doi ani şi jumătate Hidroelectrica a intrat de două ori în insolvenţă în condiţii suspecte. O dată în iunie 2012. A doua oară anul trecut. Iar Curtea de Conturi ar putea descoperi noi nereguli în activitatea companiei, care a avut foarte mult de suferit de-a lungul timpului din cauza relaţiei cu traderii de electricitate, aşa-numiţii „băieţi deştepţi din energie”.
De altfel, a doua intrare a Hidroelectrica în insolvenţă a fost provocată de pierderea unui proces cu traderii. Compania de stat practic s-a predat în faţa lor, fiind complet nepregătită în timpul confruntării din instanţă.
Din datele cerute la ANRE rezultă că în acest nou audit, Curtea de Conturi vizează atât piaţa reglementată de energie, unde operează companiile de distribuţie, cât şi cea liberă, unde operează traderii acuzaţi că au căpuşat Hidroelectrica.
Aşadar, raportul pregătit de Curtea de Conturi ar putea avea o greutate foarte mare şi în cele din urmă ar putea influenţa inclusiv valoarea facturilor la electricitate.