La zece kilometri de Lugoj un parc de panouri este aproape gata să între în producţie. O firmă italiană a cumpărat câteva hectare şi va produce aici o parte importantă de energia verde care urmează să fie livrată în sistemul naţional de electricitate. În ultimele luni zeci de hectare au fost vândute către străini.
„Practic nu vin străinii, sunt firme juridice româneşti cu acţionariat străin. Orice investiţie înseamnă locuri de muncă, bani suplimementari la bugetul local”, a declarat Cristian Stoi, primar Boldur.
Primarii încearca să mai reducă din supararea localnicilor care care cred că străinii au venit să cumpere ţara. Aleşii locali încearcă să stimuleze crearea de noi locuri de muncă în conditiile în care terenul şi-aşa nu era lucrat.
Județul Timiș ocupa anul trecut unul din locurile fruntaşe ca număr de hectare deţinute de străini. Cei mai mulţi proprietari sunt italieni, urmaţi nemţi, americani, spanioli şi belgieni.
Preţul unui hectar de teren este de maximum 2.000 de euro în funcţie de categoria din care face parte, până la de 10 ori mai ieftin comparativ cu preţurile terenurilor din alte ţări ale Uniunii Europene.