„Pentru guvernul spaniol, primul document prezentat de preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso pare un document bun. Cel de-al doilea, prezentat de domnul Van Rompuy, este pur şi simplu inacceptabil", a afirmat Rajoy la încheierea unui summit ibero-american, transmite AFP, preluată de Mediafax.
El a adăugat că acest buget nu este agreat de guvernul spaniol, care va face cu cunoscut acest lucru instituţilor europene, în speranţa că va exista o altă propunere, mai rezonabilă, care să poată fi împărtăşită de Spania.
Rajoy a menţionat ca element de fricţiune în special reducerea ajutoarelor pentru agricultură şi a fondurilor destinate politicii de coeziune şi regiunilor.
Potrivit unor surse europene, Spania ar putea pierde ajutoare de aproape 20 de miliarde de euro în viitorul buget, cu o scădere de 30% în cazul regiunilor şi de 17% în cazul agriculturii.
Hollande vrea menținerea politicii de coeziune și a celei agricole
Herman Van Rompuy a propus miercuri reducerea cu 75 de miliarde de euro a bugetului de 1.033 miliarde de euro propus de Comisia Europeană.Preşedintele UE vrea în principal reducerea cu 29,5 miliarde de euro a plăţilor efectuate în cadrul politicii de coeziune şi cu 25,5 miliarde de euro a fondurilor pentru Politica Agricolă Comună (PAC), fapt respins deja de mai multe ţări precum Franţa şi Polonia.
Preşedintele francez Francois Hollande şi-a exprimat speranţa sâmbătă, într-o întâlnire cu Barroso, că summitul de săptămâna viitoare va conduce la un acord care să menţină finanţarea politicilor de coeziune şi a celei agricole.
Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, că problema bugetului european, care se va discuta la Consiliul European, va viza interese fundamentale ale României, iar preşedintele are „obligaţia” fie să obţină ceea este „corect pentru România”, fie să-şi utilizeze dreptul de veto.
Ponta a afirmat, sâmbătă, la Bistriţa, că propunerea preşedintelui Consiliului European privind bugetul UE înseamnă 8 miliarde mai puţin pentru România, „400 de euro mai puţin pentru fiecare român”, iar Traian Băsescu trebuie să voteze împotriva acesteia.
La rândul său, președinția a criticat într-un comunicat folosirea UE ca instrument de propagandă electorală și l-a acuzat pe premier de declarații antieuropene. Polemica a continuat și luni, când premierul l-a sfătuit pe președinte să-și vadă de reprezentarea României la UE, spunând că devine „iresponsabil” din motive de campanie electorală pro-PDL.