Bonusurile ar trebui să crească în companii care devin mai performante. În schimb, la CFR Marfă este total invers. Culmea este că bugetul companiei se modifică la doar două săptămâni după ce a fost aprobat în guvern altul, cu alte cifre. Este greu de crezut că într-un timp atât de scurt situația financiară a companiei să se fi schimbat radical.
S-a schimbat totuși ceva. Între timp, a trecut evaluarea FMI. Cu experții Fondului s-a discutat pe vechiul buget, acum este pregătit unul nou, pentru acoperi cifrele. Practic, e un document de aprobare a unei situații financiare jalnice.
Pe această nouă grilă, pierderile CFR Marfă pentru acest an sunt urcate la 50 de milioane de euro, de patru ori și jumătate față de bugetul deja aprobat. Însă, la rubrica bonusuri, în noul proiect apar în plus 56.000 de euro, iar în dreptul cheltuielilor cu contractele de mandat se adaugă 60.000 de euro. Și, de fapt, sunt prime pentru faptul că CFR Marfă merge din ce în ce mai prost. Anul trecut, pierderile companiei au fost de 30 de milioane de euro, anul acesta vor urca cu 60%, la 50 de milioane, potrivit estimărilor.
Noul buget aduce însă ceva schimbări: o scădere a numărului de angajați la sfârșitul acestui an. E drept, nu cu mulți, 177. Teoretic, aceștia ar urma să plece din companie. Nu e neapărat vorba de disponibilizări. Pot fi plecări pe cale naturală, pensionări și este loc de așa ceva, într-un număr total al angajaților care se duce spre 9.000 de oameni.
Toate aceste umflări de cifre, fie că e vorba de pierderi sau creșteri de prime, se întâmplă într-o companie pentru care statul și-a asumat în fața FMI o restructurare accelerată. Măsurile ar trebui să fie agresive, prin reducerea costurilor de personal, vânzarea vagoanelor învechite ca fier vechi și renunțarea la clienții cu datorii. Ar fi pașii de dinanintea unei noi privatizări, care ar trebui să se finalizeze în mai 2015. Însă, ca și la privatizarea eșuată cu Grupul Feroviar Român, se poate mima vânzarea.