Ciprian Bălţoiu, corespondent Digi24 la Madrid: „Există, totuși, un capitol la care Bucureștiul este înaintea capitalei Spaniei, Madrid. Conform unor date statistice destul de complicate, Bucureștiul produce mai mult decât se produce aici, în capitala Spaniei. Rămâne de văzut însă când și nivelul de trai din București îl va egala pe cel din Madrid, în ciuda acestor date statistice”.
Salariile din Bucureşti sunt mult mai mici decât cele din Madrid, ceea ce se reflectă în nivelul de trai. Însă în calculul PIB raportat la puterea de cumpărare intră preţurile, mult mai mici şi ele. Şi, de asemenea, intră taxele pe care marile companii, care au activitate în toată ţara, le plătesc în Capitală. După aceste reguli de calcul, pentru a avea aceleași bunuri și servicii, un salariat are nevoie de 500 de euro în București, dar de 900 de euro în Madrid.
Economistul Aurelian Dochia explică: „București-Ilfov a devenit un pol, cel mai important pol din țară, și discrepanța geografică în România este mai mare decât în alte țări. Faptul că România se situează mai bine decât Madridul ține de această discrepanță teritorială și de faptul că măsurarea acestor decalaje în puterea de cumpărare este în avantajul României, pentru că paritatea puterii de cumpărare vine să corecteze, iar în România sunt unele prețuri, mai ales în zona de servicii, care sunt mult mai mici decât în țările din vestul Europei”.
Ajustat la puterea de cumpărare, PIB-ul României pe cap de locuitor este de 14.500 de euro, adică 54% din media europeană. Diferenţele sunt însă foarte mari între regiunile ţării:
Acest indicator este de trei ori mai mare în București decât în nordul Moldovei, una dintre cele mai sărace regiuni din UE.
Salariul mediu net în București este de 550 de euro, cu aproximativ 50% mai mare decât media națională, de 380 de euro.
„Presiunea de aliniere la nivelul preţurilor europene va fi predominantă o perioadă lungă de acum încolo şi ce este important pentru nivelul nostru de trai este ca salariile să crească cel puţin în acelaşi ritm cu preţurile, preferabil chiar mai mult”, spune economistul Aurelian Dochia.
Cu totul alta este situaţia dacă nu se ia în calcul puterea de cumpărare. PIB-ul brut al României este de doar 7.200 de euro pe cap de locuitor, care înseamnă 27% din media UE.