Boloș răspunde criticilor privind e-TVA: „Suntem la un nivel fără precedent. 35 de miliarde de lei anual nu se încasează din TVA”

Data actualizării: Data publicării:
marcel bolos
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș. FOTO: Inquam Photos / George Călin

Ministrul Finanțelor Marcel Boloș înfurie din nou mediul de afaceri, după ce a anunțat pe Facebook că de la 1 august intră în vigoare e-TVA, măsură care ar urma să reducă evaziunea fiscală. Antreprenorii și contabilii sunt revoltați și spun că noua măsură va duce la abuzuri și va pune presiuni suplimentare pe munca lor. Decizia a fost taxată și de economiști, care reclamă faptul că proiectul a fost pus în dezbatere publică mai mult de formă și că nici ei nu au înțeles pe deplin cum funcționează e-TVA. Boloș a explicat la Digi24 că măsura decontului de TVA precompletat este necesară, deoarece o sumă foarte mare dn TVA nu este încasată la buget în acest moment.

„Este principalul nostru instrument de reducere a gap-ului de TVA. Suntem, potrivit calculelor care s-au făcut la nivelul UE, la un nivel fără precedent. 35 miliarde de lei anual nu se încasează din TVA care ar putea să fie virată bugetului de stat. Trebuie să adoptăm măsuri, astfel încât banii care se cuvin statului român să fie încasaţi, acest tip de impozit fiind neutru pentru contribuabili şi nu afectează costurile de operaţionalizare, de funcţionare ale acestora”, a spus Boloş.

„Decontul pe care noi îl precompletăm şi îl trimitem până în data de 20 în spaţiul privat virtual are, pe lângă sumele completate în decont, şi raportul, respectiv toate informaţiile de unde rezultă sumele care se regăsesc în decontul precompletat”, a explicat el.

„Cu alte cuvinte, dacă în modulul e-FACTURA s-au introdus datele corect şi ai 100 de lei introdus în modul, trebuie ca în decont să ai aceeaşi sută de lei. Deci cei care au completat cu seriozitate şi au ţinut la acurateţea informaţiilor şi datelor din modul e-FACTURA în decontul de TVA nu ar trebui să aibă surprize. Toate aceste rapoarte care sunt aferente sumelor înscrise în decontul de TVA precompletat însoţesc decontul de TVA. Deci un simplu click se văd sumele unde avem înregistrat în modulul e-FACTURA, respectiv în decontul de TVA, sumele la care noi facem referire”, a adăugat ministrul.

„Mai mult, acele diferenţe de TVA şi notele justificative intră în vigoare la trei luni de la publicarea în Monitorul Oficial, aşa încât Ministerul de Finanţe are timpul suficient să vadă dacă aceste diferenţe între noi şi contribuabili sunt justificate, să vedem ce tipuri de măsuri se pot lua în intervalul acesta de trei luni”, a mai spus Boloș.

„Sigur nu e convenabil acum pentru - să zicem - experţii din domeniu ca să deruleze această activitate, dar până la urmă discutăm de interesul statului român de a-şi încasa cel mai important impozit pe consum la bugetul de stat, din care finanţăm şcoli, spitale, drepturile de asistenţă socială şi toate cheltuielile publice ale statului român”, a explicat el.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Schimbări la Codul Rutier 2024. Toți românii trebuie să afle noutățile, ce amenzi s-au introdus
Digi FM
O femeie a acceptat să fie legată la ochi și la mâini de un bărbat cunoscut pe o aplicație de întâlniri, ca...
Pro FM
Lidia Buble, surprinsă în timp ce dansa acoperită doar cu un cearșaf. Cum au reacționat fanii: „Te credeam...
Film Now
Emma Roberts spune că tinerele actrițe se confruntă cu prea multe acuzații de nepotism: “De ce nu se ia...
Adevarul
De ce ne e foame în intervalele 10:00 – 11:00 dimineața şi 4:00 – 5:00 după-amiaza. Gustările sănătoase care...
Newsweek
Casa de Pensii cere 3 documente pentru o pensie mare la recalculare. Unde le depui? Până când?
Digi FM
Cât te costă să mănânci la terasa de la mare a lui Rică Răducanu: "Nu avem prețuri foarte mari"
Digi World
De ce-i ciupesc țânțarii pe unii oameni mai mult decât pe alții. Ce explicații au reieșit în urma mai multor...
Digi Animal World
Cum să eviți un atac de rechin și ce să faci dacă ești mușcat. Nu ar trebui niciodată să porți bijuterii în...
Film Now
Dolph Lundgren, distracție pe o plajă din Italia, cu soția în vârstă de 27 de ani și fiica de 22 de ani. Din...
UTV
Cleopatra Stratan si Edward Sanda au vorbit despre problemele cu care se confrunta in casnicia lor: „Am fost...