Acest reper monetar a ajuns astfel la 2,5 la sută. Este a şasea scădere consecutivă din ultimele 12 luni. E o decizie importantă pentru că acest indicator influenţează costul împrumuturilor în monedă naţională.
Diminuarea dobânzii de politică monetară ar putea duce la scăderea ratelor, dar şi a dobânzilor la depozite.
Decizia băncii centrale este în linie cu aşteptările analiştilor, care estimau o reducere de 0,25 puncte procentuale. Prin îngustarea coridorului simetric de la 2,5 puncte procentuale la 2,25 puncte procentuale faţă de rata de politică monetară, începând cu data de 8 ianuarie 2015, rata dobânzii aferente facilităţilor de creditare (Lombard) se va reduce la 4,75% pe an de la 5,25%, în timp ce rata dobânzii pentru facilitatea de depozit se va menţine la 0,25% pe an, a anunţat BNR într-un comunicat de presă.
De asemenea, banca centrală a decis menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit, la 10%, respectiv 14%. BNR a menţionat, totodată, gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar.
Banca centrală a operat anul trecut trei reduceri ale dobânzii de politică monetară după reluarea ciclului de scădere, în luna august, când a decis o primă tăiere de 0,25 puncte procentuale, de la 3,5% la 3,25%.