Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis marţi să reducă rata dobânzii de politică monetară de la 3% la 2,75% pe an, nou minim istoric, precum şi ratele rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în valută, de la 16% la 14%.
Astfel, începând de miercuri, 5 noiembrie 2014, rata dobânzii aferente facilităţilor de creditare (Lombard) se va reduce la 5,25% pe an de la 5,75%, în timp ce rata dobânzii pentru facilitatea de depozit se va menţine la 0,25% pe an.
Aceasta este a treia reducere a dobânzii de politică monetară după reluarea ciclului de scădere, în luna august, când Banca Naţională a operat o tăiere de 0,25 puncte procentuale, de la 3,5% la 3,25%.
La finele lunii septembrie, BNR a operat o nouă reducere, de la 3,25% la 3%.
Astfel, în mai puţin de trei luni, banca centrală a operat trei reduceri consecutive ale dobânzii, în condiţiile în care România a intrat de la mijlocul anului în recesiune tehnică, iar inflaţia s-a plasat la niveluri foarte joase.
Totodată, banca centrală a decis să reducă rata rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută ale instituţiilor de credit la nivelul de la 16% la 14% începând cu perioada de aplicare 24 noiembrie - 23 decembrie 2014. Rata rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei se menţine la 10%.
CA al BNR a analizat şi aprobat raportul trimestrial asupra inflaţiei, document care va fi prezentat într-o conferinţă de presă organizată joi, 6 noiembrie.
Economiştii se aşteptau ca scăderea dobânzii de referinţă să continue şi să ajungă la 2,5 la sută în decembrie.
Reducerea dobânzii de referință a BNR ar putea permite băncilor să scadă costurile împrumuturilor în lei, lucru care nu s-a produs, totuşi, în urma ultimelor reduceri de dobândă cheie.