Banca Centrală a redus dobânda cheie de la 4 la sută la 3,75 la sută - cel mai mic nivel din istoria BNR. Patru ore a durat ședința BNR, a fost o ședință mai lungă și mai tensionată decât de obicei. Deciziile au fost neaşteptate. Banca Centrală a redus pentru a cincea oară dobânda de referinţă si a lăsat mai mulți lei și valută băncilor pentru a da credite.
O veste bună pentru cei care vor să ia un credit în lei. O dobândă cheie mai mică ar trebui să ducă la scăderea costurilor creditelor în moneda naţională. Doar teoretic, pentru că, de regulă, băncile taie mai greu dobânzile pentru credite, dar se grăbesc să le reducă pe cele la depozite.
„Dacă este sa ne referim la dobânzile la depozite, cu siguranţă că ar fi o perioadă mult mai scurtă, ar putea să fie vorba și de o lună. Dacă este să ne referim la influența asupra dobânzilor la credite cred că ne îndreptăm mai degrabă spre un an”, susține Radu Crăciun, director de investiţii Eureko.
Băncile nu se vor înghesui nici să acorde împrumuturi, chiar dacă BNR lasă acum mai mulţi bani la dispoziţia instituţiilor de credit.
„Sunt pași care ajută revenirea activității de creditare, însă aceasta rămâne oarecum îndepărtată având în vedere situația destul de dificilă a creditelor neperformante ce reprezintă o povară deosebită pentru bănci”, spune Vlad Muscalu, economist-şef ING Bank.
Datele Băncii Naţionale arată că cei peste 700.000 de clienţi care au restanţe datorează băncilor peste 11 miliarde de lei. O sumă considerabilă, care îi face pe bancheri să se îndrepte spre singurul client despre care ştiu că nu va ajunge niciodată rău-platnic: statul.
„Soluția cea mai la îndemână este ca acești bani să fie plasați în titluri de stat”, mai spune Radu Crăciun.
Românii au în total 5,6 milioane de credite în bănci. Cele mai multe sunt de consum, iar valoarea acestora este de 56 de miliarde de lei.