Bloomberg: România se îndreaptă în direcția greșită. Țara noastră urcă rapid în topul celor mai „bolnave” economii

Data actualizării: Data publicării:
romania_in_europa

România a urcat 16 poziții în topul Bloomberg al „celor mai bolnave economii” din lume. Bloomberg Misery Index situează România, în 2017, pe locul 34 în clasamentul economiilor „bolnave” din lume și avertizează că țara noastră se îndreaptă într-o direcție greșită.

Pe primul loc în top se află Venezuela, unde dezastrul economic care a dus inflația la un nivel-record de 13.000% și a făcut ca moneda națională să nu mai aibă absolut nicio valoare. Africa de Sud ocupă al doilea loc, urmată de Argentina, Egipt și Grecia, la egalitate cu Turcia.

„Și România se îndreaptă în direcția greșită. Economiștii estimează o rată a inflației de 3,3% pentru 2018, după creșterea prețurilor anul trecut. Banca Națională a României încearcă să țină ritmul inflației prin creșterea dobânzilor, încercând să fie cu un pas înainte și să evite supraîncălzirea economiei prin cheltuielile guvernamentale excesive”, scrie Bloomberg.

Bloomberg Misery Index se calculeaza pe baza prognozelor nationale privind inflatia si piata muncii, iar daca inflatia si somajul sunt scazute, atunci si locuitorii tarii respective se simt bine.

La polul opus, țara cu cea mai „fericită” economie din lume este Thailanda, care ocupă același loc ca anul trecut, urmată de Singapore, Japonia, la egalitate cu Elveția, Taiwan și Israel. Topul 10 este completat de Islanda, Norvegia, Coreea de Sud, Danemarca și Hong Kong.

Bloomberg remarcă și că Mexicul a avut cel mai mare progres, reușind să urce 16 locuri spre cele mai fericite economii. Guvernul mexican a reușit să controleze foarte bine rata inflației și să o scadă la 4,1%, după ce în 2017 ajunsese la 6%. Analiștii estimează, de asemenea, că rata șomajului va rămâne în jur de 3,4%.

Alte concluzii menționate de Bloomberg:

  • Malaysia coboară de pe locul 52 pe locul 43 în topul statelor cu economii nefericite, din cauza inflației, care a determinat o creștere accelerată a prețurilor.
  • Argentina își îmbunățățește ratingul pentru al treilea an consecutiv.
  • Coreea de Sud și Norvegia au intrat în top 10 al țărilor cu economii sănătoase.
  • Arabia Saudită a intrat în top 10 al economiilor bolnave.
  • Economiile asiatice nu sunt prezente în topul 10 al economiilor bolnave anul acesta.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri