Bloomberg: Ce e mai rău din criză abia începe. Iancu Guda, despre situația din România: Eu cred că realitatea va fi și mai dură

Data actualizării: Data publicării:
calculator peste bancnote lei
Foto: Getty Images

Pentru mulţi oameni, ce e mai rău din criza economică abia urmează, scrie publicația americană Bloomberg. Până în prezent, pieţele muncii au fost protejate în mare măsură de programe de şomaj tehnic cu salarii plătite de stat şi de împrumuturi masive ale guvernului.

Însă, pe măsură ce sprijinul este retras treptat, şomajul va creşte semnificativ, ceea ce va produce cererii un alt şoc. Alinarea adusă de creşterea activităţii economice în Europa este înlocuită acum de un nou val de date descurajatoare care sugerează că o recuperare completă este încă departe - atrag atenția jurnaliștii americani.

Analistul financiar Iancu Guda a spus, marți, la Digi24, că „acest V se va întâmpla, nu aici e problema”, făcând referire la mult pomenita revenire a economiei în V despre care vorbește ministrul finanțelor.

„Tot ce se va întâmpla după nu poate fi mai dezastruos decât starea de urgență, când activitatea s-a redus. Este clar că al doilea semestru din 2020, față de primul semestru, ar trebui să arate un pic mai bine, iar 2021 să continua trendul revenirii. Este clar că se conturează acest V, problema reală este adâncimea V-ului și viteza de revenire. Ambele au fost privite până acum cu optimism de reprezentanții Ministerului de Finanțe și acest optimism începe să se dozeze. Primele estimări ale Guvernului au fost optimiste, recesiune de 1,9 și deficit fiscal de 6,4, iată că acum au spus că recesiunea va fi dublă și deficitul de 8,6%. Eu cred că realitatea va fi și mai dură: recesiunea, spre 5% și deficitul spre 10%, mai ales în lumina majorării pensiilor cu 14% și a alocațiilor cu 20%”, a completat el.

Astfel, Iancu Guda a precizat că adâncimea V-ului va fi mai abruptă, iar revenirea mult mai lentă „pentru că avem acest al doilea val al pacienților infectați”.

Analistul a adăugat că industria HoReCa nu are o proporție atât de mare la PIB, precum în țările europene cu industrie a turismului puternică, așa că „nu are o putere de tracțiune în așa fel încât să stimuleze revenirea economiei atât de intens”.

„Vom avea un consumator precaut, care va duce la revenirea foarte lentă a companiilor și nu putem spera la un nivel al consumului din 2019 decât spre finalul anului 2021. Nu se poate accelera revenirea decât prin investiții”, a subliniat el.

Iancu Guda a atras atenția că România are o mare oportunitate prin aceste investiții în infrastructură, încă nerealizate în țară noastră decât în mică măsură, care să impulsioneze revenirea economiei.

„Aici e oportunitatea noastră. Din punct de vedere comercial nu suntem izolați, pentru că 75% din exporturi în Europa, dar din punct de evedere investițional suntem cumva izolați și îți dai seama când te duci în țările din vest, dezvoltate, și vezi cât de ușoară e mobilitatea”, a completat analistul financiar.

Iancu Guda a pledat în acest sens pentru reluare programului Start-up Nation, însă cu principii regândite, care să-l facă mai competitiv. De asmenea, finanțarea să fie graduală ca „să nu poată să vândă afacerea după câteva luni”.

„Știți că avem doar 23 de companii la mia de locuitori, cel mai mic nivel din UE, și dacă te comparia cu toată Europa doar Serbia stă mai prost. Asta arată că nu suntem competitivi”, a mai spus analistul.

„E o mare oportunitate în recesiune, înființarea unei afaceri, pentru că ai active mai ieftine, oameni mai disponibili, scheme de stat pentru sprijinire. Mai ales concurența, care nu este foarte agresivă, să investească, să-ți fure oamenii, să-ți fure clienții. Dacă se reușește asta și reducerea economiei subterane prin digitalizare, iată am pus în tablou toate variabilele necesare care trebuie să fie implementate, ca să captăm la maximum potențialul dat de această recesiune”, a concluzionat Iancu Guda.

Partenerii noștri
Playtech
Care este vârsta maximă până la care poți conduce în România? Ce prevede Codul Rutier
Digi FM
Ceasul purtat de Mark Zuckerberg a devenit viral. Cât costă și de ce este extrem de rar
Pro FM
Nelly Furtado, apariție rară în costum de baie: E în regulă să fiți OK cu ce vedeți în oglindă. Nu are...
Film Now
Dezvăluiri despre Jennifer Lopez, după ce a divorțat oficial de Ben Affleck: „Basmul promis s-a transformat...
Adevarul
Cristian Tudor Popescu îi sugerează lui Iohannis ce să discute cu Trump. „Nu vreți și România?”
Newsweek
Se dau 3.000 lei în plus la pensie. Șeful Casei de Pensii spune care pensionari iau banii. Și cum?
Digi FM
Tudor Chirilă, convins de o prezentatoare TV să-și cumpere o casă veche pe lângă Sibiu. FOTO după...
Digi World
Şapte tipuri de cancer sunt legate de consumul de alcool. Ce măsuri solicită autoritățile medicale din SUA
Digi Animal World
Pisica care a cucerit TikTok-ul. Poziția hilară în care doarme i-a adus 4 milioane de vizualizări
Film Now
Îndrăgostit până peste cap. Hugh Jackman, de mână cu Sutton Foster, la patru luni de la despărțirea de soție
UTV
Elena Viscu, declaratii transante despre relatia cu CRBL. „Sunt eu cu chipul acesta de zana, dar pana la...