Biziday | Statul provoacă ţepe în lanţ

Data publicării:
Teanc de bani lei digi24 august 2015 1 -2

Programul guvernamental a fost gândit ca un impuls pentru firmele mai mici care ar fi trebuit să se extindă și să creeze locuri de muncă.

Statul le-a promis că le va deconta până la 90 la sută din investiţiile făcute și, în această bază, mulți chiar s-au aruncat. Apoi, când banii de la stat nu au mai venit, programul guvernamental a provocat lanțuri de falimente.

Marius are o fabrică de confecții într-o localitate din Olt.

„Ne-a încurcat foarte mult, pentru că au fost comenzi pe care nu am mai putut să le luăm, fapt pentru care o mare parte din subcontractorii noştri, fabrici mai mici care lucrează pentru noi, multe dintre ele au închis, pentru că nu au mai avut aceste comenzi, nu au putut să îşi cumpere utilaje şi au trebuit să închidă”, spune Marius Anuţa, patronul unei fabrici de confecţii din Priseaca, Olt.

Problema acestui program este că atunci când face bugetul, guvernul uită să aprobe și sumele necesare finanţării lui. De exemplu, anul acesta, deși bugetul este pe excedent, mii de patroni așteaptă degeaba 250 de milioane de lei care nici la rectificare nu au fost aprobați.

Până atunci, cei care s-au calificat să primească ajutorul de la stat au început să se împrumute la bănci, să cumpere utilaje, dar pe care nu au cum să le folosească.

„98 la sută dintre cei care accesează fonduri europene le implementează cu ajutorul creditelor. Au mai fost situaţii de beneficiari care au avut aprobat jumătate de buget pe 2014, pe care l-au şi primit, şi jumătate pe 2015, adică şi-au început o hală, au dus-o la jumătate şi apoi din resurse proprii au trebuit să o continue pentru că era inutilă la jumătate şi acum nu îşi mai pot rambursa creditul bancar din banii pe care se bazau”, spune Marius Căpăţână, consultant.

O sută de mii de euro este suma maximă pe care o firmă o poate primi prin ajutorul de minimis, bani acordaţi în interval de doi ani.

În momentul de faţă, şase sute de proiecte sunt blocate, iar oamenii au trimis o nouă scrisoare deschisă premierului Ponta.

Datele oficiale arată că anul trecut patronii au creat 2.200 de noi locuri de muncă în baza acestui program guvernamental. Cum banii încă nu există, iar şansele să fie alocaţi curând nu sunt foarte mari, se reduce şi timpul pe care oamenii îl mai au la dispoziţie pentru a-şi termina proiectele.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce consumi când mănânci pufuleți. Nimeni nu s-ar fi gândit la asta! Dragoș Pătraru: ”Ei conțin, de fapt...
Digi FM
Văduva lui Silviu Prigoană, primele declarații legate de copiii Adrianei Bahmuțeanu: Sunt foarte afectați. Nu...
Pro FM
Jennifer Lopez, doar într-un body decoltat și strălucitor, din nou pe scenă după divorțul de Ben Affleck. În...
Film Now
Connie Nielsen, solară la 59 de ani. Impresionantă la premiera "Gladiator II", la 24 de ani de când a jucat...
Adevarul
Putea fi salvat adolescentul care a murit așteptând o ambulanța? Chirurg pediatru: „Nu mai e de competența...
Newsweek
200.000 de pensionari vor încasa 2 pensii, în luna decembrie. Casa de Pensii spune motivul.
Digi FM
Ce face acum Adrian Țuțu, primul câștigător "Românii au talent", la 13 ani de când lua premiul de 120.000 de...
Tupolev Tu-95
Un avion militar rus a fost detectat în apropierea spaţiului aerian britanic. "Ursul" e cel mai mare...
Digi Animal World
Un pui de panda roşu a murit din cauza stresului provocat de focuri de artificii
Film Now
Jason Statham, poze rare cu frumoasa lui logodnică și cu cei doi copii. Vacanță de vis pe iaht, amintiri de...
UTV
Anca Dinicu a devenit mamica! Actrita a dezvaluit numele bebelusului