În ultimii ani, piaţa IT s-a dezvoltat într-un ritm alert, iar România a devenit un centru important de dezvoltare și o piață foarte interesantă pentru investitorii din acest domeniu. Cererea mare de forţă de muncă a dus şi la o creştere accelerată a salariilor în ultimii ani în domeniu IT.
În fiecare an, companiile anunţă că vor oferi creşteri salariale, tocmai de aceea salariile celor care lucrează în domeniu sunt aproape cele mai mari din ţară. Şi anul acesta, patronii care conduc firme de IT şi-au propus să le crească salariile angajaţilor cu şase procente, ce-i drept, cu un procent mai puţin decât anul trecut.
Angajatorii sunt atraşi de pregătirea tinerilor din România şi spun că universităţile joacă un rol decisiv în dezvoltarea pieţei de IT. Aşa se face că exact oraşele unde sunt cele mai mari centre universitare sunt şi cele unde se înregistrează cele mai mari salarii.
Bucureştiul este pe primul loc în topul salariilor din IT, potrivit studiului Salarial IT&C realizat de Consulteam. De pildă, un angajat pe poziţia de Java Developer într-o companie din Bucureşti este plătit cel mai bine - salariu net pleacă de la 1.300 de euro şi depăşeşte lejer 1.700 de euro.
Cu sute de firme de profil şi mii de specialişti, Clujul şi-a câştigat în ultimii ani un loc onorabil pe harta centrelor în care IT-ul este la loc de cinste - în funcţie de salariile plătite, Clujul se află imediat după Bucureşti.
Dar în afară de Capitală şi Cluj, a crescut numărul companiilor de IT şi în oraşe precum Timişoara, Braşov, Galaţi, Craiova şi Târgu Mureş. E drept, salariile oferite în province în domeniul IT sunt sub nivelul din Bucureşti. De pildă, angajaţii din companiile din Bucureşti câştigă cu până la nouă procente mai mult faţă de oraşele din provincie, însă tendinţa este a se diminua tot mai mult diferenţa.
Dar faptul că cererea de angajaţi în domeniul IT este foarte mare pe piaţa românească, este un motiv în plus pentru ca marile companii să caute tot felul de pachete salariale care mai de care mai atractive. Aşa că pentru a fi competitive, companiile oferă, pe lângă salarii motivante, abonamente la săli de fitness, diverse cursuri, abonamente medicale sau creează spaţii speciale pentru relaxare în interiorul companiilor.
La nivel naţional, salariul mediu net în domeniul IT depăşeşte 4.000 de lei, fiind aproape la acelaşi nivel ca salariile oferite în domeniul extracţiei petrolului.