Mai mult de jumătate dintre patronii care au participat la un studiu făcut de Ernst and Young consideră că mediul de afaceri de la noi s-a îmbunătățit. Procentul celor care afirmă acest lucru nu este unul zdrobitor, dar cu adevărat spectaculoasă este evoluția de la o ediție a studiului la alta.
Un rezultat pozitiv era cumva de așteptat, dacă ne gândim la faptul că TVA-ul general fost scăzut la 20%, iar la alimente la 9 procente. De fapt, același studiu arată că de departe, reducerea taxei pe valorea adaugată a fost cea mai apreciată măsură fiscală. La mare distanță se află scăderea impozitului pe dividente și reducerea CAS-ului.
Cea mai mare problemă o reprezintă în continuare birocrația excesivă și instabilitatea legislației. Teama de apariția unei taxe noi care poate da peste cap planul de afaceri reprezintă o problemă pentru jumătate dintre patroni și deloc întâmplător, procentul lor a rămas constant în toate edițiile studiului. Alt aspect care nu s-a îmbunătățit semnificativ în ultimii ani îl reprezintă accesul la finanțare. Cam 55% dintre repondenți spun că au mult de alergat până să ia un credit de afaceri, procent identic cu cel de la ediția precedentă.
Asta în condițiile în care creditele bancare sunt cel mai important instrument de finanțare, mult mai populare decât fondurile europene sau programele guvernamentale. În fine, studiul mai vizează și percepția patronilor despre eșecul în afaceri.
Un sfert dintre patroni consideră că orice șut în dos reprezintă un pas înainte și că eșecul este de fapt un fel de lecție. Procentul este incomparabil mai mare decât în urmă cu doi ani, semn că patronii de la noi au tras destule învățăminte de pe urma crizei.