Mai bine de 11 miliarde de lei au ajuns în bugetul statului ca urmare a activităţii fiscului. Sunt bani adunaţi în mare din taxa pe valoarea adăugată asta deşi a fost redusă cu 15 la sută în cazul alimentelor.
Datele publicate de ANAF arată că aproape jumătate din suma colectată în plus faţă de anul trecut vine din TVA. În total, aproape 117 miliarde de lei a adus fiscul în contul bugetului de stat, sumă despre care agenţia spune că este peste cea programată.
Defalcat, numai de pe urma impozitelor pe profit şi pe venit s-au încasat aproape 35 de miliarde de lei, cu 3,8 miliarde mai mult decât în primele zece luni ale lui 2014. Explicaţia stă în amploarea controalelor făcute de inspectorii fiscali, pe de o parte, dar şi în majorarea salariului minim pe economie.
La impozitul pe venit, spre exemplu, creşterea procentuală este de peste 13 la sută.
Însă nu toate sectoarele au fost cu plus pentru Fisc. Încasările de pe urma asigurărilor sociale de stat au fost mai mici cu aproape nouă la sută decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.
Suma care a ajuns la buget se ridică la 29,7 de miliarde de lei, cu aproape 2,8 miliarde mai puţin decât anul trecut.
Fiscul susţine că diferenţa de bani vine din faptul că statul a redus CAS la angajator cu cinci puncte procentuale, prevedere care este în vigoare deja de la începutul lui octombrie 2014.
Totodată, a fost majorată cota de contribuţie care pleacă spre Pilon II de pensii, şi nu în contul de pensii al statului. Cota a fost majorată de la 4,5 la sută cât era în 2014, la cinci la sută anul acesta. În bani, diferenţa de cele 0,5 puncte procentuale a însemnat aproape 883 de milioane de lei.
La polul opus, în contul asigurărilor de sănătate au ajuns mai mulţi bani. Creşterea este de peste 13 procente, iar suma se ridică la peste 17 miliarde de lei. 1,4 miliarde se datorează doar taxei de clawback pe care o plătesc producătorii de medicamente, adică acel sector al economiei pentru care lucrează mai bine de opt mii de români.