Mihai Geantă are 30 de ani şi în 2011 a depus un proiect pentru accesarea fondurilor europene destinate tinerilor fermieri. A adus zeci de documente necesare pentru a lua 40.000 de euro să-şi dezvolte afacerea. Înainte de semnarea contractului de finanţare, însă, funcţionarii de la agenţia de plăţi i-au cerut un act suplimentar. Nu l-a putut aduce în timp util şi dosarul n-a mai fost aprobat.
Oficialii Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală recunosc că există probleme de comunicare între instituţie şi potenţialii beneficiari.
În ultimii șase ani, au fost depuse proiecte cu o valoare de două ori mai mare decât suma pusă la dispoziţia tinerilor care vor să-şi dezvolte propria fermă. Iar numărul mare de dosare ar fi greu de analizat de către funcţionari, prea puţini în opinia şefilor Agenţiei de Plăţi.
Există, însă, şi cazuri în care tocmai funcţionarii statului sunt cei care pun beţe în roate candidaţilor. O recunoaşte chiar unul dintre secretarii de stat din Ministerul Agriculturii. „Foarte mulți dintre funcționarii noștri încearcă să găsească motive de blocare a solicitărilor, pentru a obține foloase necuvenite”, a spus Achim Irimescu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.
Până acum, peste 9.500 de tineri fermieri au primit până la 40.000 de euro pentru investiţii în mediul rural, adică 211 milioane de euro. Suma reprezintă aproape 64% din fondurile europene alocate acestora.