Tranzacții mari pe final de an

Data publicării:
bani aruncati getty
Foto: Gulliver/GettyImages

2016 a înregistrat tranzacţii-record la nivel mondial. Şi România se poate lăuda cu valori istorice ale tranzacţiilor, dar mai puţine comparativ cu anii precedenţi. Oamenii de afaceri atrag însă atenţia că României îi lipseşte capitalul, motiv pentru care tranzacțiile de peste 100 de milioane de dolari între companiile românești sunt rare, dar nu imposibile.

România a înregistrat anul acesta cea mai mare tranzacţie realizată de către un fond de investiţii. Vânzarea lanţului de supermarketuri Profi către Mid Europa Partners în schimbul a peste jumătate de miliard de dolari a urcat pe locul opt în topul celor mai importante tranzacții din țara noastră.

Este o tranzacție care pentru România fixează noi repere în evaluarea activelor românești, a bunurilor existente pe teritoriul României. Când începi să dai o valoare firmelor românești la de 15 ori în loc de 10 ori, banii pe care îi produc într-un an, ăsta este un salt foarte important pentru România”, arată Florin Pogonaru, președintele Asociației Oamenilor de Afaceri din România.

Vânzarea lanțului de supermarketuri Profi nu este singura tranzacție importanta din acest sector, însă ramâne cea mai mare. La finalul anului trecut, grupul Carrefour a preluat reţeaua de 86 de supermarketuri Billa, pentru aproape 100 de milioane de euro.

Domeniile care au atras cel mai mult atenţia investitorilor sunt energia, sectorul medical și farmaceutic şi sectorul bunurilor de larg consum. Oamenii de afaceri sunt de părere că România este un pilon important pe piața internaționala de fuziuni și achiziții.

„Avem o imagine foarte bună pe piețele internaționale, avem capacități de producție și tradiție de la industria pentru autoturisme la IT”, spune Florin Pogonaru.

În România piaţa de fuziuni şi achiziţii a scazut cu aproape 50% în primul semestru din 2016, comparativ cu aceeaşi perioada a anului trecut, în care se înregistrau tranzacții de 2,1 miliarde de dolari. Asta chiar dacă au fost anunțate mai multe tranzacții mari precum vânzarea Albalact, a Băncii Carpatica sau a McDonald's România.

Dacă în 2011, valoarea totală a tranzacţiilor era de 900 de milioane de dolari, în 2015 comerțul cu firme a ajuns la peste 3 miliarde de dolari.

Întotdeauna veți vedea o jumătate a doua a anului mult mai importantă și ca număr, și ca valoare. Avem un context macroeconomic foarte bun, există niște companii foarte interesante, este o piață de consumatori destul de mare, atractivă”, spune Cornelia Bumbăcea, specialist în tranzacții.

O alta premieră a anului 2016 a fost vânzarea pe bursă a 44% din MedLife, furnizorul de servicii medicale private. A fost cea mai mare listare privată din istoria Bursei de Valori București în urma căreia s-au strâns 230 de milioane de lei.

Este extraordinar de bine pentru piaţă”, spune Dan Popovici, directorul unui fond de investiții.

Şi la nivel mondial, cea mai mare tranzacție a anului a fost înregistrată tot în a doua jumătate a anului. Grupul german Bayer a ajuns la un acord pentru a cumpăra Monsanto, gigantul american numărul 1 pe piaţa seminţelor modificate genetic, cu 66 de miliarde de dolari.

Pe al doilea loc se află compania japoneză de telecomunicaţii Softbank, care a cumpărat firma britanică de IT Arm Holdings pentru suma de 32 de miliarde de dolari. În acelaşi sector, Microsoft a anunţat că va cumpăra LinkedIn pentru impresionanta sumă de 26,2 miliarde de dolari.

Pentru România, estimările sunt pozitive. Specialiștii văd piața de fuziuni și achiziții tot mai atractivă de la an la an.

„Din punct de vedere al numărului tranzacțiilor, anul acesta ne așteptăm să fie mult mai mare decât anii precedenți, chiar se vorbește de atingerea nivelului de volum al tranzacțiilor la nivelul anilor înainte de criză”, arată Cornelia Bumbacea.

Analiștii prevăd și pentru 2017 o creștere pe piaţa de fuziuni şi achiziţii. Mai ales pentru că sunt deja anunțate tranzacții gigant precum achiziția fabricilor de bere din România ale SAB Miller de către japonezii de la Asahi, tranzacție estimată la peste 700 mil. de euro. Cele mai mari 20 de tranzacții din istoria României au o valoare cumulată de circa 15,5 miliarde de euro, aproximativ 10% din PIB.

Valoarea tranzacțiilor din România (2011-2015)

2011 - 901 mil. dolari

2012 - 788 mil. dolari

2013 - 1,09 mld. dolari

2014 - 3,14 mld. dolari

2015 - 3,5 mld. dolari

(sursa: EY România)

Cele mai mari tranzacţii internaţionale (2016)

Compania-țintă/ Cumpărător/ Valoare

Monsanto/ Bayer/ 66 mld. dolari

ARM Holdings/ Softbank/ 32 mld. dolari

Linkedin/ Microsoft/ 26,2 mld. dolari

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Meteorologii anunță o lună ianuarie cum n-a mai fost în România. Vreme neobișnuită și temperaturi ciudate
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...