România, campioană europeană la evaziune din TVA

Data actualizării: Data publicării:
160817_ilustratie_bani_11_INQUAM_Octav_Ganea

În Uniunea Europeană, evaziunea din TVA aduce o pagubă mai mare decât PIB-ul României. 160 de miliarde de euro n-au mai ajuns în conturile Fiscurilor în 2014, potrivit calculelor Comisiei Europene. Din cele 28 de state, lideră la evaziune este România, iar, de la un an la altul, nivelul evaziunii a crescut.

În 2014, statele din Uniune trebuiau să colecteze TVA de 1.136 de miliarde de euro însă au colectat doar 976 de miliarde. Practic 14% din suma datorată nu a mai ajuns la Fisc.

Între ţările membre, evaziunea are multe grade. În Suedia, unde rata generală a TVA-ului e de 25%, Fiscul a colectat aproape 99% din ce datorau firmele.

În România, ANAF a colectat doar 63%. Restul, de 37 de procente, pune ţara noastră în vârful clasamentului european cu cea mai proastă colectare. Rezultatul indică însă şi că în România companiile joacă pe cel mai denivelat teren. Neplata taxelor poate fi un avantaj competitiv în faţa unei firme corecte. Consiliul Fiscal arată că TVA-ul aduce 60% din evaziunea din România. Fenomenul este atât de extins încât dacă cinci firme fac evaziune şi una îşi plăteşte taxele, cea din urmă are toate şansele să moară de vreme ce celelalte rămân cu mai mulţi bani de investit.

Felul în care sunt colectate taxele însă nu a cunoscut o ameliorare ci, din contră, a intoxicat tot mai tare mediul de afaceri.

Dacă în 2014, evaziunea din TVA era la 38%, cu un an înainte era ceva mai bine, 34%. Mai mică a fost şi în 2012 şi în 2011, şi doar în 2010 a fost mai mare când însă foarte multe firme au intrat in insolvenţă şi nu şi-au mai putut plăti taxele. România se numără printre cele opt ţări care au dus colectarea din rău în mai rău. Multe chiar au luat măsuri - case marcat electronice, limite pe tranzacţiile în numerar, au lărgit lista cu bunurile pentru care se face rambursare de TVA - dar degeaba.

De asemenea, și în România, săptămâna trecută ANAF-ul era tras de urechi de Fondul Monetar Internațional (FMI) fiindcă îşi face controalele prost. Sunt multe, sunt dese, dar nu produc mare lucru. Fondul a aflat că la o companie mare inspecţia pentru a rambursare de TVA durează jumătate de an, în vreme ce în ţările avansate agenţii fiscului termină aceeaşi treabă în mai puţin de o zi.

Lipsa de maturitate a fiscurilor se vede şi pe datele Comisiei Europene. Evaziunea este la ea acasă în estul europei - în România, în Lituania, în Slovacia, Polonia, Bulgaria, unde abia acum se formează instituţii solide şi proceduri coerente. Suedia, Luxemburg, Finlanda sau Belgia sunt la capătul opus al listei.

Excepţia de la regulă o face însă Italia. În cifre absolute acolo se face cea mai mare evaziune pe TVA - în 2014, aproape 37 de miliarde de euro nu au mai ajuns in buzunarul Fiscului. Totuşi, Italia este a patra cea mai mare economie a Uniunii Europene deci şi taxele datorate sunt mari. La noi în România, într-o economie mai mică, Consiliul Fiscal estimează că evaziunea cu TVA este egală cu 18% din PIB-ul ţării.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri