Creşte numărul tinerilor care investesc în acţiuni la Bursa de Valori Bucureşti. Răbdarea este regula după care trebuie să se ghideze oricine cumpără acţiuni. Randamentele unei investiţii pe bursă pot fi de 4 ori mai mari decât cea mai mare dobândă a unui depozit bancar.
Raluca Ganea are 28 de ani şi investeşte în acţiuni de 9 ani deja. Asta după ce la 19 ani s-a angajat într-o firmă de investiții financiare.
Raluca Ganea, investitor: „M-am decis ca, cu o suma mică la început, dată de bunica mea, să o investesc pe bursă. Am descoperit că prin bursă poţi obţine randamente mult mai bune decât printr-un depozit bancar”.
Randamentele pe bursă pot depăşi 11 procente, pe când dobânda unui depozit bancar e de cel mult 2 la sută. Tot pe investiţiile bursiere a mizat şi Dumitru Beze.
Dumitru Beze, investitor: „Constanţa cred că este cea care câştigă, nu ghicirea momentului de criză sau specularea vând azi, cumpăr mâine”.
În ultima perioadă, cei mai numeroşi investitori sunt tinerii.
Mihai Nichişoiu, broker senior: „Sunt cei mai conectaţi la tehnologie, la tehnologia informaţiei şi astfel cuplează cel mai bine la ceea ce se întâmplă pe pieţele de capital. În general, energia sau utilităţile reprezintă sectoare de pe bursa care ofera dividendele cele mai mari”.
Pentru că investiţiile sunt tot mai multe, bursa de la Bucureşti a fost deja inclusă pe o listă specială care i-ar putea aduce o îmbunătăţire a statutului de piaţă.
Ludwik Sobolewski, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti: „Societăţile şi ţările care sunt în curs de dezvoltare şi au o creştere generală bună au şi un sector financiar robust.”
Volumul de investiţii este important pentru ca bursa locală să fie promovată în rândul pieţelor emergente, de la categoria de piaţă de frontieră, cum este în prezent. Astfel, Bursa de Valori București ar putea avea acces la fonduri de 20-30 de ori mai mari.