Radu Crăciun: Comparaţia între pilonul I şi II de pensii echivalează cu a compara mere cu pere

Data actualizării: Data publicării:
bani euro teanc shutterstock_127466858
Foto: shutterstock

Directorul general BCR pensii, Radu Crăciun, a afirmat marţi, la Senat, că este necesară, în momentul de faţă, existenţa unui sistem multipilon de pensii, transmite Agerpres.



"În urmă cu 10 ani a fost creat actualul sistem de pensii, care să se sprijine pe cei trei piloni - I, II şi III. Motivaţia a fost legată că încă de acum 10 ani era evident că tendinţele demografice în România sunt extrem de negative. Practic, în ultimii 10 ani, tendinţele demografice în România sunt extrem de negative. Practic, în ultimii 10 ani, ele s-au înrăutăţit mai mult decât se preconiza - în primul rând datorită emigraţiei masive a foarte multor români tineri, ceea ce înseamnă că existenţa unui sistem multipilon în momentul de faţă este cu atât mai necesară decât era necesară acum 10 ani. Acesta este motivul pentru care credem că el ar trebui păstrat. A fost un sistem care s-a dovedit de mare succes şi care, în final, este programat să asigure o sursă diversificată de venituri a românilor la pensie, eliminând dependenţa exclusivă de bugetul de stat şi aducând o dependenţă şi de economiile pe care ei le fac pe parcursul vieţii active", a explicat Radu Crăciun, citat de Agerpres. Delaraţia a fost făcută în cadrul întâlnirii cu tema "Analiza pensiilor administrate privat din România - situaţia actuală şi evoluţii" cu reprezentanţi ai Asociaţiei pentru pensiile administrate privat din România.

El a explicat că pilonii I şi II de pensii nu trebuie gândiţi "în termeni de concurenţă", ei fiind "complementari".

"Orice comparaţie între cei doi piloni echivalează cu a compara mere cu pere. Pilonul I nu se bazează pe acumularea de capital, este un sistem în care pensiile românilor de astăzi sunt plătite de cei care activează, de cei care muncesc şi în aceeaşi măsură pensiile pensionarilor de mâine vor fi plătite de cei care vor fi activi în acel moment, din păcate, mult mai puţin decât astăzi. Pilonul II este unul în care banii se strâng (...) şi sunt înmulţiţi. În ultimii 10 ani, la contribuţii totale de 35 de miliarde s-au adăugat 7 miliarde de lei reprezentând modul în care au fost înmulţiţi de către administrator. Suma totală este de 42 de miliarde de lei, din care 7 miliarde este randamentul investiţional. Este un lucru pe care pilonul I, aşa cum funcţionează el, nu poate să îl ofere. Rata de rentabilitate anuală medie, în ultimii 10 ani, a fost de 8% după scăderea comisioanelor şi costurilor pe care fondul le are", a adăugat Crăciun.

El a menţionat că a explicat faptul că, de la 1 ianuarie 2018, scăderea contribuţiei la pilonul II de pensii ar fi trebuit să fie de la 5,1% la 4,25% şi nu la 3,75%.

"Scăderea procentului de la 5,1% ar fi trebuit să fie la 4,25%, în aşa fel încât suma pe care o primesc participanţii să fie neschimbată. Din păcate, scăderea a fost la 3,75%, ceea ce a dus la această scădere a contribuţiilor", a susţinut Crăciun.

De asemenea, directorul BCR pensii a precizat că, în prezent, se plătesc pensii private din pilonul II pentru persoane care au contribuit la fond şi s-au pensionat anticipat, pe caz de boală, sau pentru moştenitorii celor care au decedat.

"Aşteptăm ca Parlamentul să vină cu o lege a plăţii pensiilor private, care e deja întârziată cu câţiva ani, şi care să lămurească pe toată lumea cum îşi va încasa banii şi să facă ca aceste fonduri să fie pensii care să se plătească lunar sau anual şi nu ca sumă întreagă. (...) S-a vehiculat în spaţiul public că un cont mediu în zona pensiilor private este de 5.000 de lei. De fapt, această medie este scăzută, pentru că include foarte multe conturi goale sau cu foarte puţine contribuţii. Dacă ne uităm la cât a acumulat o persoană cu un salariu mediu şi cu contribuţii regulate timp de 10 ani, suma este mai degrabă apropiată de 11.000. Există 1,2 milioane de români care au conturi de peste 10.000 de lei", a punctat Crăciun, menţionând că reprezentanţi ai Asociaţiei pentru pensiile administrate privat din România au avut discuţii, în ultimul an, cu factori de decizie din Guvern şi lideri ai opoziţiei pentru a răspunde la "întrebări sau îngrijorări" în ceea ce priveşte situaţia pensiilor private din ţara noastră.

Citeşte şi: Românii au cu 1,1 miliarde euro mai puţin la Pilonul II. Care este cauza

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Meteorologii anunță o lună ianuarie cum n-a mai fost în România. Vreme neobișnuită și temperaturi ciudate
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
O dragoste ca a lor e rară. Julia Roberts, fotografie plină de tandrețe alături de soțul ei și declarație...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...