OPEC anunță prima reducere a producției din ultimii opt ani. Creşte prețul barilului de țiței
Data publicării:
Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a acceptat miercuri prima reducere a producției de la criza financiară din 2008, iar prețul barilului de țiței a urcat cu 8%, la 50 de dolari, transmite Financial Times (FT), citat de Agerpres.
Acordul vine după ce Arabia Saudită și aliații săi din Golf au acceptat reduceri majore ale producției, iar Iranul a fost de acord cu o înghețare a producției.
Reuniunea continuă la sediul OPEC din Viena, pentru a finaliza detaliile acordului, dar surse care au dorit să-și păstreze anonimatul au declarat că principalele obstacole au fost depășite.
Cele 13 state membre ale cartelului își vor reduce producția cu aproximativ 4,5%, sau 1,2 milioane barili pe zi, până la 32,5 milioane barili pe zi, urmând să fie stabilite pentru fiecare stat membru OPEC ținte de producție.
Analiștii se așteaptă ca Arabia Saudită să efectueze cea mai semnificativă reducere a producției, alături de aliații săi din Golf. În schimb, Iranul ar urma să-și înghețe producția la aproximativ 3,8 milioane barili pe zi.
După anunțul OPEC, cotația barilului de petrol Brent cu livrare în luna ianuarie a crescut aproximativ 8%, ajungând la pragul de 50 de dolari, pentru prima dată din luna octombrie. De la mijlocul lui 2014, cotația barilului de petrol s-a înjumătățit din cauza supraproducției.
De asemenea, indicele Dow Jones al Bursei de pe Wall Street a urcat cu 0,4%.
În urmă cu două luni, la Alger, miniștrii OPEC au căzut de acord, în principiu, asupra unei reduceri a producției cartelului până la 32,5 - 33 milioane barili pe zi, de la 33,64 milioane barili pe zi în prezent, pentru a sprijini prețul în scădere al petrolului. OPEC a precizat atunci că Iranul, Libia și Nigeria nu vor fi obligate sa își reducă producția deoarece industria lor petrolieră a fost afectată de tensiuni interne și sancțiuni internaționale. Acest acord preliminar este considerat o victorie pentru Iran având în vedere că autoritățile de la Teheran vor să își majoreze producția pentru a recupera cota de piață pierdută în urma sancțiunilor occidentale, cotă ocupată de rivalul Arabia Saudită.