Klaus Iohannis a promulgat legea care previne, în timp real, conflictul de interese din licitații

Data actualizării: Data publicării:
licitatie2

Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind instituirea unui mecanism de prevenire a conflictului de interese în procedura de atribuire a contractelor de achiziţie publică.

licitatie2

Sistemul, cunoscut sub numele PREVENT, a fost lansat cu câțiva ani în urmă, în timpul mandatului fostului șef al ANI, Horia Georgescu. A costat peste şapte milioane de euro şi a fost realizat cu bani europeni. Acesta poate detecta în timp real conflictul de interese în achiziţiile publice şi a fost proiectat să îi avertizeze pe primari şi funcţionari să nu meargă mai departe atunci când sunt pe punctul de a încălca legea acordând contracte cu dedicaţie.

În final, dacă oficialii preveniţi nu ţin cont de semnalele date de PREVENT, sistemul va alerta Agenţia Naţională de Integritate (ANI) în clipa în care respectivii îşi pun semnătura pe achiziţia cu probleme. De aici încolo, ANI deschide dosar şi urmează o cascadă întreagă de investigaţii administrative şi penale.

Într-un interviu acordat Digi24.ro, disponibil aici, șeful ANI, Bogdan Stan, a explicat cum funcționează acesta. ”Orice achiziţie publică din România va fi filtrată de acest sistem. Datele factorilor decizionali, precum şi datele ofertanţilor care participă la procedura de licitaţie sunt introduse în acest sistem, el face nişte legături de cauzalitate şi determină dacă într-un anumit caz avem incident de integritate, pe conflict de interese. E o maşină, factorul uman este exclus. Ulterior, în caz de incident de integritate, noi nu facem decât să îi transmitem oficialului implicat să nu semneze contractul deoarece se expune, comite o faptă de conflict de interese”, explica acesta.

Sistemul are rol de monitorizare, nu de sancționare. ”Acest sistem nu a fost gândit ca unul represiv, ci preventiv, tocmai de aceea PREVENT nu dă sancţiuni. Practic, noi monitorizăm, filtrăm şi tragem un semnal de alarmă acolo unde este cazul. Dar dacă persoana respectivă ignoră avertismentul de integritate dat de ANI şi semnează contractul, în ciuda conflictului de interese în care se găseşte, ceea ce urmează este exact ceea ce se întâmplă şi acum. Persoana va fi verificată pentru conflict de interese - de ANI, pe partea administrativă, iar pe partea penală de către organele competente”, spunea Stan.

Potrivit lui, la ANI se află în cercetare nu mai puțin de 500 de cazuri de conflicte de interese care s-ar fi putut evita dacă sistemul funcționa mai demult.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce înseamnă rusofil și legionar, cuvintele pe care le-au căutat românii pe Google după ce l-au votat pe Călin...
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Film Now
Una dintre cele mai bune lansări din 2024. Filmul care debutează pe 1 în box office-ul nord-american, cu...
Adevarul
Ce spunea Călin Georgescu pentru organul de propagandă al lui Putin: „Șansa României este înțelepciunea...
Newsweek
520 lei pe lună în plus la pensie pentru 920.000 pensionari. Casa de Pensii a anunțat cine ia banii
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un animal misterios, cu aspect „ciudat”, depistat în parcul West Virginia. Locuitorii sunt nedumeriți: „Cum a...
Film Now
Ce fel de relație există astăzi între Arnold Schwarzenegger și fosta sa amantă, Mildred Baena. Cei doi au...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”