Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind instituirea unui mecanism de prevenire a conflictului de interese în procedura de atribuire a contractelor de achiziţie publică.
Sistemul, cunoscut sub numele PREVENT, a fost lansat cu câțiva ani în urmă, în timpul mandatului fostului șef al ANI, Horia Georgescu. A costat peste şapte milioane de euro şi a fost realizat cu bani europeni. Acesta poate detecta în timp real conflictul de interese în achiziţiile publice şi a fost proiectat să îi avertizeze pe primari şi funcţionari să nu meargă mai departe atunci când sunt pe punctul de a încălca legea acordând contracte cu dedicaţie.
În final, dacă oficialii preveniţi nu ţin cont de semnalele date de PREVENT, sistemul va alerta Agenţia Naţională de Integritate (ANI) în clipa în care respectivii îşi pun semnătura pe achiziţia cu probleme. De aici încolo, ANI deschide dosar şi urmează o cascadă întreagă de investigaţii administrative şi penale.
Într-un interviu acordat Digi24.ro, disponibil aici, șeful ANI, Bogdan Stan, a explicat cum funcționează acesta. ”Orice achiziţie publică din România va fi filtrată de acest sistem. Datele factorilor decizionali, precum şi datele ofertanţilor care participă la procedura de licitaţie sunt introduse în acest sistem, el face nişte legături de cauzalitate şi determină dacă într-un anumit caz avem incident de integritate, pe conflict de interese. E o maşină, factorul uman este exclus. Ulterior, în caz de incident de integritate, noi nu facem decât să îi transmitem oficialului implicat să nu semneze contractul deoarece se expune, comite o faptă de conflict de interese”, explica acesta.
Sistemul are rol de monitorizare, nu de sancționare. ”Acest sistem nu a fost gândit ca unul represiv, ci preventiv, tocmai de aceea PREVENT nu dă sancţiuni. Practic, noi monitorizăm, filtrăm şi tragem un semnal de alarmă acolo unde este cazul. Dar dacă persoana respectivă ignoră avertismentul de integritate dat de ANI şi semnează contractul, în ciuda conflictului de interese în care se găseşte, ceea ce urmează este exact ceea ce se întâmplă şi acum. Persoana va fi verificată pentru conflict de interese - de ANI, pe partea administrativă, iar pe partea penală de către organele competente”, spunea Stan.
Potrivit lui, la ANI se află în cercetare nu mai puțin de 500 de cazuri de conflicte de interese care s-ar fi putut evita dacă sistemul funcționa mai demult.