Clujenii plătesc cele mai mari rate pentru o casă, raportate la salariul mediu. La cealaltă extremă sunt locuitorii din Hunedoara, unde suma alocată lunar unui credit imobiliar reprezintă doar un sfert din leafă. În Bucureşti, unde sunt cele mai mari salarii din ţară, o treime din bani se duce pe plata ratelor la locuinţă.
În Cluj Napoca, preţurile apartamentele nu au scăzut semnificativ nici în perioada de criză. Acum, cererea e cu mult peste ofertă, iar preţurile sunt mai mari decât în Bucureşti. De exemplu, un apartament de două camere costă aici peste 60.000 de euro. În Capitală, preţul este cu aproximativ 10.000 de euro mai mic.
„Clujul este într-o vale şi este foarte greu să construieşti apartamente noi pentru nu există teren în oraş şi se construiesc apartamente noi la periferie. Prin urmare apartamentele care au o locaţie bună, atât vechi cât şi noi au devenit foarte scumpe”, a explicat consultantul imobiliar Daniel Crainic.
În Cluj, rata medie pentru o locuinţă depăşeşte o mie de lei. Urmează Timiş şi Constanţa. La polul opus sunt locuitorii din Hunedoara - puţin peste 300 de lei, doar că aceştia au şi venituri mult mai mici. Rate asemănătoare plătesc şi românii din Harghita şi Teleorman.
Hunedoara este cel mai avantajos județ din țară în ceea ce privește ponderea pe care rata lunară pentru o locuință o are în salariul mediu, indiferent de tipul de imobil achiziționat. pentru o garsonieră, ponderea este de doar 10% din salariul mediu net, în timp ce pentru un apartament cu patru camera achiziționat prin programul Prima Casă, ponderea ajunge la 24% din salariu.
În Capitală, cererea de apartamente noi a crescut constant. Însă evoluţia dobânzilor în a doua jumătate a anului ar putea influenţa negativ piaţa.
„În Bucureşti de doi ani de zile avem o creştere constantă. E undeva la 5 % pe an. Anul acesta ne putem aştepta chiar la mai mult, undeva la 7%. Totuşi avem parte de o creştere naturală. Nu sunt vârfuri cum am avut în perioada 2007-2008”, a explicat brokerul imobiliar, Liviu Andrei.
În Capitală, rata medie lunară la un apartament de două camere este puţin peste 900 de lei. Suma creşte la 1.200 de lei, pentru apartamentele de trei şi patru camere.
Cele mai mari rate:
Cluj 1079 lei
Timiş 907 lei
Constanţa 811 lei
Iaşi 784 lei
Cele mai mici rate:
Hunedoara 305 lei
Harghita 327 lei
Teleorman 349 lei
Giurgiu 366 lei
Sursa: Storia.ro